BCNegra 2010

0

bcnegra2010_capcalera

Aquesta és la setmana negra de Barcelona, o més ben dit, la setmana de la BCNegra 2010. Des del dia 1 fins al 6 de febrer, tots els amants del gènere negre, tant literari com cinematogràfic, tenen per davant una setmana ben atapeïda de conferències, xerrades, pel·lícules i activitats relacionades amb un gènere que es va renovant any rere any i que va descobrint nous talent i nous adeptes, sinònim de que és una font contínua d’històries per no dormir, o almenys, per mirar de reüll quan un torna a casa a les tantes.

John Connolly, Ian Rankin (a qui se li farà entrega del V Premi Pepe Carvalho), Don Winslow, Arnaldur Indriadson, K.O. Dahl, Francisco González Ledesma, Andreu Martín, entre d’altres, són alguns dels noms que desfilaran per la BCNegra 2010, amb els que els lectors de novel·la negra podran intercanviar opinions i dubtes. No només hi hauran conferències i/o converses, també hi haurà un cicle de cinema negra, que amb la col·laboració de la Filmoteca de Catalunya, permetrà recuperar títols imprescindibles com A Tiro Limpio de Francisco Pérez Dolz i Los Culpables de José Maria Forn, per citar-ne dues.

Ian_Rankin_bcnegra2010john-connolly-bcnegra2010don-winslow-bcnegra2010

De totes les activitats programades, totes elles dignes de gaudir, lògicament per aquells afortunats que encara s’atreveixin a sortir de casa o per qui tingui tot el temps del món, destaquem les següents:

  • Dilluns 1

La Màfia. Retrat de la màfia, descobrint els mites, les veritats d’ una paraula que encara a dia d’avui és plena acutalitat, com vàrem comprovar fa poc amb les detencions de dos caps de la Camorra a Barcelona fa uns dies. Els periodistes Jordi Bordas (investigador que ara treurà un llibre sobre Irak), Luis Gómez i Petra Reski (escriptora especialista en la Màfia, només cal mirar la seva bibliografia) són els participants, i el també periodistga Carles Quílez serà el moderador. A les 17,45 a La Capella (c/de l’Hospital 56).

mafia-petra-reski-bcnegra2010jpgapartado-de-correos-1001-bcnegra1001

Cicle Cine Policiac: Apartado de Correos 1001, de Julio Salvador. A les 22 h, a la Filmoteca.

  • Dimarts 2

Barcelona en Blanc i Negra. Ferran Alberich, Ramon Espelt i Francisco Pérez Dolz presenta el Ciclo de Cine Policíaco Barcelona, Años Sesenta. Una realitat grisa, de tons sèpia, que una sèrie de directos van portar a la gran pantalla. El cicle comença precisament amb A Tiro Limpio. A les 19 h. comença la presentació, a la Filmoteca; després, la pel·li.

a_tiro_limpio-bcnegra2010el_poder_del_perro_don_winslow

Narcoliteratura. Conversa amb Don Winslow, a les 19 h a La Capella. L’escriptor en boca de tots els fanàtics del gènere policia gràcies a El Poder del Perro, novel·la que ens transporta per EUA i Centreamèrica, on el narcotràfic, la política i els delnqüents intenten conviure i fer les mil i una sense que ningú s’enteri, però per qui ho viu d’aprop, com el sofert protagonista, Art Keller, un arriba a adonar-se que veritablement la realitat supera la ficció. I aquesta és la sensació que deixa al lector el senyor Don Winslow, qui ja es va donar a conèixer amb el llibre The Death and Life of Bobby Z, que va ser adaptat a la gran pantalla donant a lloc una pel·lícula nefasta que no es pot ni veure. The winter of Frankie Machine és la darrera novel·la, i els drets han estat adquirits per Robert de Niro, per tant, tota una incògnita.

Cicle Cine Policiac: Los Atracadores, de Francisco Rovira Beleta. A les 22 h. a la Filmoteca.

  • Dimecres 3

Collita Catalana: Nous Narradors, Noves Propostes. Oportunitat per comprovar com està el panorama del gènere negre al nostre país, amb la participació de Sebastià Bennasar, Sebastià Jovani, Carles Quílez, Albert Salvadó, Agustí Vehi i Àlex Martín Escribá, qui serà el moderador.

La Lluita entre el Bé i el Mal. John Connolly parlarà del seu Charlie Parker, d’Angel, de l’Estat de Maine, del seu gust pel gòtic, de la seva capacitat per documentar, entretenir i esgarrifar el lector El creador d’una d les sagues més brillants dels darrers anys no necessita més presentacions. El podrem veure i escoltar a La Capella a les 17.45 h.

Els_Turmentants_de_John_Connolly-bcnegra2010los-culpables-bcnegra2010

Cicle Cine Policiac: Los Culpables, José María Forn. A les 22 h a la Filmoteca.

  • Dijous 4

Barcelona Negra i Anarquista. Per alguns encara hi ha motius per lluitar per un món més just, com per exemple per la CNT, qui celebra el seu 100 aniversari. Una organització de treballadors que ha lluitat pels drets d’una classe explotada per La Casta, per empresaris i pels que sempre han dominat la societat. Un bona jornada de reflexió, sobretot després de l´última jugada: la jubilació als 67 anys. Un altre fet que evidencia que tot és mentida, que fan i desfan per mantenir els seus privilegis i el seu status gràcies al treball dels ‘currantes’. CNT, 100 anys lluitant; haurà de lluitar com a mínim 100 anys més contra les bromes de mal gust i les estafes que hem d’aguantar d’uns poca vergonyes amb poder. No sé si parlaran del tema, però els escriptors José Luis Ibáñez, Paco Ignacio Taibo II i Lucio Urtubia, moderats per Juanma Garrido, hi seran en aquesta taula rodona. Es troba a faltar algun representant sindical, i més amb els temps que corren. A les 16 h al Palau de la Virreina.

blood-money-dashiell-hammett-bcnegra2010 100-anys-cnt-bcnegra2010el-precio-del-asesino-bcnegra2010

Corrupció, aquest vell problema. Vell, actual i imbatible. Joan Barril modera un debat per parlar de clàssics com Dashiell Hammett, Raymond Chandler i Horace McCoy entre d’altres, escriptors que han fet passar per les seves novel·les personatges corruptes, des de jutges a polítics, passant per empresaris i en general, individuus capaços de qualsevol cosa per considerar-se sempre guanyadors. La realitat supera la ficció? Evidentment, ningú ho pot dubtar.I qui ho dubti, que li pregunti a David Martínez Madero, Andreu Martín y Lorenzo Silva, qui hi seran en aquesta taula rodona que es celebrarà al Palau de la Virreina a les 17.45.

Cicle Cine Policiac: El Precio de un Asesino, de Miquel Lluch. A les 22 h. a la Filmoteca.

  • Divendres 5

Terenci Moix. Novel·lista Policiac. La recuperació dels dos títols de novel·la negra de Terenci Moix, Han matado a una rubia y Besaré tu cadáver, és el motiu d’aquest debat sobre la figura de l’escriptor català. Participen Rosa Mora, Francisco González Ledesma i Ana Maria Moix. A le 16 h a La Capella.

exit-music-ian-rankin-bcnegra2010ian-rankin-death-is-not-the-end-bcnegra2010resurreccion_ian-rankin-bcnegra2010

Escòcia, entre Edimburg i Glasgow. Xerrada amb Ian Rankin, flamant vencedor del Premi Pepe Carvalho d’enguany. Aquest ex-perruquer, ex-músic punk, ex-recaudador d’impostos, pare de l’inspector John Rebus, qui ha protagonitzat un total 21 novel·les, i també autor de novel·les com Death is not the End, parlarà del seu èxit comercial, i en aquest cas, com en el de John Connolly, un èxit que no ha sigut fruit de la moda ni de campanyes de marketing aberrants amb les que una majoria sempre pica.  A les 17.30 a La Capella.

Com el que realment interessa és veure el programa, aquí el teniu, directament de la web oficial de BCNegra 2010. I si voleu el document en .pdf, aquí el teniu. BCNegra, un festival literari que cada any, a més d’apropar-nos al meravellós gènere negre, demostra que es poden fer celebracions culturals amb bon gust, senzillesa i humiltat.

Comparteix

Sobre el/la redactor/a

Comments are closed.