PUBLICAT: 08/10/2012 PER: Elisenda Guiu : 0

Cartell Los niños tontosFa uns dies, vam poder llegir un e-mail del Círcol Maldà en què s’explicava que havien convocat una roda de premsa per presentar la programació de la sala després d’uns mesos de tancament per inesperades circumstàncies: el passat mes de juny el Círcol Maldà havia hagut de tancar a causa d’una esquerdes que van suposar diverses reformes al local. En l’escrit també es mencionava que, tanmateix, cap mitjà de comunicació havia acudit a la convocatòria.

Al.ludits en certa manera, i alhora sentint empatia per un equip que treballa amb entusiasme i no sempre té el ressò que es mereix, vam decidir posar fil a l’agulla i trencar aquest injust silenci. Així doncs ens hem apropat a la primera proposta de la temporada d’aquesta sala, i de pas, l’hem vist renovada i hem estrenat noves i còmodes butaques vermelles que han substituït les cadires tonet d’altres temps. En aquest confortable canvi, el petit teatre del carrer del Pi ha recuperat l’espectacle que va haver d’aplaçar en el seu imprevist tancament: Los niños tontos, basat en un treball d’Ana Maria Matute. Es tracta d’una proposta teatral que parteix d’un volum de relats breus on l’escriptora retrata la infantesa dramàtica dels nens que van créixer a l’Espanya rural de la postguerra. Per tant, és d’esperar un recull d’històries crues, sovint amargues o de final colpidor –i més encara quan els protagonistes són nens-, però alhora unes estampes carregades de poesia, on la paraula està tan ben trobada i dita, que fins i tot explicant moments tan durs esdevé plena de bellesa. Són, doncs, estampes poètiques que s’endinsen en un món fosc, dolorós i tanmateix ple de somnis, protagonitzades pels infants que hi sobrevivien amb penes i treballs i que feien del joc el seu millor refugi. El muntatge teatral, també emotiu i ple de poesia, va a càrrec de la companyia Cos de Lletra, interpretat per Salva Artesero i Neus Umbert, i amb direcció i dramatúrgia de Ruth Vilar. Es podrà veure fins el 14 d’octubre.

 

Salva Artesero i Neus Umbert a "Los niños tontos". Fotografia de Jordi R. Renom.

 

A partir del 18, l’espai oferirà un altre espectacle, ben diferent però també amb segell propi: es tracta d’Un dia d’aquests, un recull d’històries amb Barcelona com a teló de fons i situades en diferents dècades. Textos de cinc autors reconeguts –entre els quals figuren Eduardo Mendoza o Flavià Company-, dirigits per cinc reconeguts directors –entre ells, Xavier Albertí– i interpretats per un ampli repartiment actoral també de renom.

Una atractiva proposta que a priori té tots els ingredients per merèixer la pena veure. No hi ha dubte que la temporada del Círcol Maldà es presenta interessant i que obviar-ne la reobertura hagués estat del tot desafortunat!

DADES D’INTERÈS
Lloc: Círcol Maldà. C/ del Pi nº 5.
En cartell: LOS NIÑOS TONTOS, d’Ana Maria Matute. Fins el 14 d’octubre.
Preu: 17€ els dimecres i dijous / 22€ el cap de setmana.