1Q84, de Haruki Murakami

0

1Q84

Haruki Murakami (Kioto, 1949) el creador de productes literaris japonesos de més renom, el passat febrer ens presentava 1Q84, els llibres 1 i 2 d’una trilogia que evoca l’univers de la novel·la 1984 de George Orwell. Murakami, per cert, ara està a Barcelona perquè el proper dijous dia 9 recollirà el XXIII Premi Internacional Catalunya que atorga la Generalitat de Catalunya.

La novel·la es divideix en 2 parts, una per cada llibre, i la protagonitzen dos personatges: Tengo i Aomame. Als dos els uneix un passat obscur i turmentat del que voldrien renegar i un record que van viure junts durant la infància, doncs són de la mateixa quinta i ronden els 30 anys.  Aomame és una instructora d’un gimnàs que en el seu temps lliure practica el sexe desenfrenat i es pren la justícia per la seva mà assassinant homes que maltracten a dones. Tengo és un ordinari mestre d’escola que en un passat va destacar en les matemàtiques i en el judo i que en els seus temps lliures es dedica a llegir obres literàries i corregir-les per Komatsu, un editor que s’ha fixat en el talent d’aquest. Arrel d’això Komatsu, encarrega la reescriptura a Tengo d’una novel·la de Fukaeri, una peculiar jove de 17 anys, que desvetlla l’existència d’uns misteriosos personatges anomenats Little People que vigilen els pensaments dels personatges que habiten 1Q84 com el Gran Germà d’Orwell, una paràbola de l’stalinisme que es va convertir en icone social.

El món d’1Q84 és en aparença “normal” el que el separa del de 1984 són la Little People, aquests  personatges que habiten un univers paral·lel amb elements màgics i paranormals, recurrents a l’obra literària de Murakami, com podíem veure a El meu amor Sputnik.

Murakamai amb 1Q84 desenvolupa trames entorn la violència de gènere, la corrupció, la solitud, la religió, l’abús infantil… que fan que l’obra atrapi al lector des del principi, amb abundants repeticions pedagògiques i reiteratives perquè ni es despisti ni es perdi durant les 737 planes de la novel·la. Referències cinematogràfiques (Akira Kurosawa), musicals (Haydn) o literàries (Chéjov) enriqueixen aquesta novel·la on el que sembla casualitat i totalment desvinculat no ho és pas. A estones policíaca, la trama recorda a la famosa sèrie Lost, enganxa, i el lector devora les trames paral·leles entorn de Tengo i Aomame, dos personatges que encarnen la visió provinent del maniqueisme del i el Mal, respectivament.

Si voleu que Murakami us signi la novel·la el proper divendres 10 de juny estarà a l’FNAC del Triangle (Bergara, 5) a les 19h. Haureu d’estar abans ja que l’aforament és limitat a 150 persones.

1Q84 (llibres 1 i 2)
Haruki Murakami

Publicada per Editorial Tusquets en castellà i Editorial Empúries en català

Comparteix

Sobre el/la redactor/a

Comments are closed.