PUBLICAT: 01/08/2017 PER: Daniel Bossio : 0

Giorgio De Chirico és un dels artistes més desconeguts i a la vegada més importants del segle XX. Si mirem quadres de Marx Ernst, Picasso o Dalí de seguida els reconeixerem. Tanmateix, les pintures de De Chirico ens semblaran molt familiars, potser no encertarem a dir l’autor i inclús les confondrem amb les obres dels artistes citats. I la raó és ben senzilla. Ernst, Picasso i Dalí són tres dels artistes que beuen de l’art de De Chirico. Ara tindrem una immillorable oportunitat per descobrir a Giorgio De Chirico gràcies a la magnífica exposició que es podrà veure a CaixaForum fins al 22 d’octubre.

Giorgio De Chirico és reconegut, entre altres fites, com el màxim exponent de l’scuola metafisica de la qual ell mateix és el fundador. Influenciat per l’existencialisme de Nietschze i Schopenhauer i per la psicoanàlisi de Freud, els quals són els responsables de la base teórico-filosòfica de la seva obra, De Chirico, gràcies a la inquietant i enigmàtica mirada amb la qual percebia la realitat, és un dels màxims referents artístics del segle XX. El surrealisme, el realisme màgic, el pop art i l’art conceptual no s’entenen sense la seva influència. La reflexió envers l’inconscient i sobre les manifestacions dels somnis que ha ocupat una part significativa de l’art del segle anterior s’inspiren en gran part en el món visionari de Giorgio de Chirico.

Italià nascut a Grècia en el si d’una família italiana, el seu esperit nòmada el duu per les grans capitals culturals i artístiques. Florència, París, Nova York, Munic, Milà, Atenes,… De Chirico volta pel món i a la vegada evoluciona en el seu art amb unes constants ben marcades. La necessitat de tornar als clàssics per entendre el present i imaginar el futur, la quotidianitat del pensament, el simbolisme i la metafísica són recurrents en la seva obra, en la qual trobem diferents etapes temàticament ben diferenciades. Siguin les places d’Itàlia, els banys misteriosos, passant pel món clàssic o els retrats i autoretrats, De Chirico sempre evidencia una mirada irracional de la realitat.

Il·lògic, rupturista, futurista, metafísic, clàssic, inquietant. Són molts els adjectius que acompanyen l’obra de Giorgio de Chirico, un artista a reivindicar per la seva importància cabdal en la història de l’art del segle XX. Fins el 22 d’octubre, a Caixaforum, Giorgio de Chirico serà protagonista.