PUBLICAT: 07/01/2010 PER: Daniel Bossio : 0

entrada_tim_burton_MoMAEl Museu d’Art Modern de Nova York (MoMA) dedica una espectacular retrospectiva al polifacètic i genial director nascut a Burbank fa 51 anys. El director de Frankieweenie, La Gran Aventura de Pee-Wee, Big Fish i Sweeney Todd, entre d’altres, ha reconegut que aquesta exposició l’ha fet sentir com si haguessin obert el seu armari, senyal de que la mostra és fidel al seu llegat artístic. La retrospectiva, que es va inaugurar el passat 22 de novembre, romandrà oberta fins el pròxim 26 d’abril, de manera que tots els fans amb butxaca plena i/o kamikaze, disposats a passar per mil-i-un controls per poder entrar al País de la llibertat, ja estan avisats de que la Galàxia Burton queda a 6157 km. de BCN fins aquest dia.

capcelera_burton_moma-EduardoManostijerastim-burton-moma

Des de The Island of Doctor Agor, un film amateur dirigit i interpretat pel propi Burton, fins a dues peces relacionades amb el seu proper film, Alicia en el País de les Meravelles, passant per retrats, il·lustracions, fotografies, llistats de les seves pel·lis preferides, entre les que destaquen El Gabiente del Doctor Caligari de Robert Wiene, M de Fritz Lang, The Omega Man de Boris Sagal i Los Crímenes del Museo de Cera d’André De Toth, amb el seu admirat Vincent Price com a protagonista, les màscares de les seves pel·lis; no faltaran els dibuixos, escultures, vestuaris originals dels films, fotografies, ninos, un a tamany real d’Eduardo Manostijeras, projeccions d’alguns dels llargmetratges,etc… És una excel·lent panoràmica que descobreix a un autor que ha donat vida a personatges entranyables perduts i incompresos en un món hostil, i sempre amb una mirada lúcida i còmica. És la més gran i complerta retrospectiva monogràfica realitzada sobre el treball creatiu de Tim Burton, formada per més de 700 obres distribuides en tres espais. Ell mateix ha dissenyat 7 peces exclussivament per l’exposició, entre les que detaquen una nòria fantasmagòrica, Carrousel, o el nino de Robot Boy Animatronic, un dels personatges del llibre de poemes La melancólica Muerte del Chico Ostra y otras historias.

tim_burton_dibuix4tim_burton_dibuix9

El comissari és Ron Magliozzi, dada interessant per tots aquells que quan van a un lloc volen dirigir-se a la màxima autoritat. L’exposició té una bona pinta màxima, i farà les delícies de tots els afortunats i privilegiats que hi puguin anar i gaudir d’una altra manera de la ment genial d’un artista capaç d’aglutinar la fantasia, el terror, l’humor negre i grotesc i crear un univers diferent, imaginatiu, atractiu i fresc, ingredients ideals per fugir de la rutina: Tim Burton, un geni que a través del dibuix va iniciar-se en el món de l’art, que amb 31 anys va dirigir possiblement la millor pel·li dels 80’s, Batman, el director dels personatges romàntics i melancòlics, dels sers introspectius que habiten sols en el seu propi món per la incomprenssió que li ofereix la realitat del dia dia, l’home que sempre es guardarà la millor cara de la infantesa i el creador que millor connecta el món dels nens amb el dels adults.

tim_burton_dibuix7tim_burton_dibuix6

Si vols tota la informació i realitzar fer-te una petita idea a través de la teva estimada pantalla de l’ordinador, accedeix a la web oficial de l’exposició, on trobaràs alguns dels objectes de la mostra, documents .pdf sobre la seva biografia i filmografia, fotografies, vídeos on explica com treballa i una interessant entrevista a Tim Burton.