PUBLICAT: 03/06/2013 PER: BCNCultura : 0

Before-Midnight

“L’amor no és perfecte, però és real”

Jesse i Celine es van conèixer en un tren de camí cap a Viena l’estiu de 1995. Eren dos joves viatjant per Europa, van passar la nit junts caminant pels carrers i es van enamorar. Van quedar en veure’s 6 mesos després però la cita no va arribar a produir-se… tots aquests moments van donar peu a Antes del amanecer. Nou anys després, a París es retroben, o millor dit, Celine vol retrobar-lo. Jesse és un escriptor famós, i després de veure’s tornarà a revifar la flama de l’amor, passaran el dia junts, i aquest cop sí, no tornaran a separar-se.
Jesse decideix deixar la seva dona i el seu fill i anar-se’n a viure amb la Celine a París. Aquesta segona trobada va quedar registrada a Antes del atardecer. Ara ens tornem a trobar amb la Celine i el Jesse, han passat nou anys des de la última vegada que els vam veure. Ara són una parella que han tingut dues filles bessones i estan passant les seves vacances a Messènia, a la península del Peloponès a Grècia, a casa d’un amic escriptor i les seves amistats. El relat arrenca quan Jesse deixa al seu fill a l’aeroport, després de passar l’estiu junts. A partir d’aquest moment, esclatarà el conflicte: Jesse troba a faltar al seu fill i no vol perdre’s la seva nova etapa, l’adolescència.

Antes del anochecer és un relat sobre els conflictes que desestabilitzen l’amor, sobre la convivència i la dificultat de continuar estimant i ser estimat amb els conflictes que es van trobant. La Celine i el Jesse són una parella que s’estima però de vegades resulta complicat seguir essent un mateix sense posar en perill allò que més t’estimes, i controlar les contradiccions i complexes d’un mateix i de la parella, enfrontats amb la relació sentimental que creix o no en paral·lel. Viatjaran en cotxe, dinaran amb i parlaran amb els seus amics, caminaran per les ruïnes de l’antiga Grècia, sobre la vida, l’amor i el fet de viure…entre d’altres coses. Per un instant, deixaran de ser els responsables pares de família que són per a convertir-se en una parella sense més rumb que passar-s’ho bé i gaudir dels moments compartits. Jesse i Celine, no són una parella diferent a les parelles que coneixem, són com nosaltres, persones amb pors, preocupacions, il·lusions, objectius, però sobretot, persones que de vegades entren en conflicte amb sí mateixos,  no saben sortir-se’n o els hi és difícil comunicar-se amb ells mateixos i amb els altres, sense trobar solució. Segurament volen el que tots volem: sentir-se segurs, i no tenir dubtes o, almenys, tenir els dubtes necessaris. L’amor continua essent el motor de la vida de qualsevol ésser humà, estimar, compartir amb algú el que ets i el que seràs, potser és la millor sensació que pot tenir qualsevol persona. Però el que  ningú ens havia dit és que era tan complicat, i, de vegades, tan complexe. Com deia Groucho Marx: “Les coses més importants de la vida no costen diners però costen tant…”.