‘Con Gilbert + George’, de Julian Cole

0

Per què estem aquí? Qué hauríem de fer aquí? Això és, per nosaltres, l’art. Gilbert i George

Gilbert i George són dos artistes britànics que aposten per un art directe, essent els creadors vius que més han exposat per tot el món. La seva obra confirma la mirada amb la que observen el món, en la que intervé la màxima ‘art per tothom’. No van estudiar com i quan van voler, no van decidir que ells eren artistes i que no treballaven perquè estaven per sobre de tot, ni van tenir una família que els recolzés econòmicament fins que van voler. Gilbert i George es van buscar la vida; l’amor per l’art, la vocació i l’esperit rebel, crític i allunyat de les modes ha dotat a la parella d’un punt de vista amb el que s’atreveixen a atacar frontalment les elits, el catolicisme, els prejudicis racials, sexuals i de tota mena i l’art que no diu res.

Abans l’artista es distingia pel seu amor per tot l’art, per la música, la pintura, la poesia.

El documental exposa de forma neta i transparent els món de Gilbert i George, des dels seus inicis, com dos joves interessats en crear art sense límits ni classes ni metàfores. Busquen l’art frontal. Des de estàtues vivents, fins a quadres on dibuixen creus catòliques amb excrements i retrats de joves, la seva obra beu d’artistes com Aleksandr Ródchenko, Jean-Michel Basquiat i Andy Warhol, però com el primer d’aquests, guardant-se un espai important per la crítica i la reivindicació. Gilbert i George són seriosos, estirats i sobris, viuen al mateix pis de tota la vida de l’East End de Londres, no cuinen perquè no poden perdre temps, i el que els interessa és crear perquè tohom tingui l’oportunitat d’extreure quelcom del que veuen i així, obrir la ment i els ulls a altres cultures, costums i formes artístiques per poder ser crítics amb tot el que posa barreres a la llibertat de pensament i acció.

Aquesta pel·lícula mostra qui són aquests dos artistes, qui a més d’ensenyar la seva obra, mostren un esperit honest i envejable, perquè ells miren què passa al seu voltant, agafen una làmina, i ho il·lustren a base de fotografia, collage i pintura. El seu gust per la quotidianetat, la humanitat i posar-se les mans al cap per la mentalitat conservadora, intransigent i avorrida d’avui en dia, fan la resta. El valor de Con Gilbert + George, editat per Avalon, resideix més en l’oportunitat de conèixer el naixement i consolidació de dos artistes que s’expressen amb honestedat i que critiquen amb contundència elements omnipresents del món en el que vivim, com són la religió, el luxe, el racisme i l’aparença.

La informació condueix a la comprensió, i la comprensió condueix a la tolerància, i la tolerància a l’amor.Comparteix

Sobre el/la redactor/a

Comments are closed.