PUBLICAT: 15/10/2010 PER: toni : 0

Sota el marc del Festival In-Edit 2010, és projectarà Upside Down: The Story of Creation Records, documental sobre el segell de música independent més important de la dècada dels 90, fundat a Londres per l’escocès Alan McGee l’any 1983, qui va ser el responsable de donar a conèixer per primer cop la música de grups com: Oasis, Teenage Funclub, Primal Scream, My Bloody Valentine, Ride, The Jesus and Mary Chain, The Telescopes, Saint Etienne, The Boo Radleys, House of Love, Super Furry Animals, o Adorable.

Dirigit per Danny O’Connor, i amb la col·laboració directa del fundador del segell, el documental busca mostrar l’autèntic esperit independent de Creation Records. Des dels seus humils inicis editant singles de uns joves The Jesus and Mary Chain, Upside Down (1984), passant per els dies de glòria i éxit amb el shoegazer de Ride o la psicodèlia rock de Primal Scream, fins arribar als turbulents dies de la gestació de Loveless de My Bloody Valentine o el salvador naixement d’Oasis, arribant al punt potser més fosc de l’aventura, que va ser l’acte de hipotecar o vendre la seva ànima al dimoni de la multinacional Sony. Aquí va començar la decadència de Creation Records. El documental ho explica tot a través dels seus protagonistes: Bobby Gillespie, Andy Bell, Andrew Innes, Jim Red, Liam Gallagher, Noel Gallagher i Norman Blake, entre d’altres, amb excepció de Kevin Shields, que encara manté una relació força tensa amb Alan McGee, després de la gran despesa, i bronca, que va ser Loveless de My Bloody Valentine, i que va deixar molt tocada l’economia del segell.

Alan McGee passarà a la història pel seu gust musical, i també per la seva gran habilitat per fitxar els grups després de llargues i intenses nits de festa, que res tenien a envejar a les de Tony Wilson de Factory Records. Habilitats naturals que a la llarga li ha servit per escriure gran part de la història del pop rock actual.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=quC36o_9ZLo]