Yuki & Nina, l’edició en dvd

0

Nobuhiro Suwa i Hippolyte Girardot són els directors de Yuki & Nina, fàbula que gira entorn de dues nenes de 9 anys que han de suportar els problemes del món adult. Yuki (Noë Sampy) és la protagonista, i viu la separació dels pares al costat de la seva millor amiga, Nina (Arielle Moutel), qui ja ha passat aquesta experiència. Els pares de Yuki prenen una decisió: ella i sa mare se n’aniran a viure al Japó, país natal d’aquest. Ni Yuki ni Nina estan d’acord amb aquesta decisió. Nina també discuteix amb sa mare i totes dues fugen.

Aquesta trama, senzilla i transparent, Suwa i Girardot l’expliquen amb una honestedat pròpia de l’edat de Yuki i Nina. El punt de vista és infantil, perquè en tot moment la posada en escena gira entorn de Yuki i/o de Nina, principalment de la primera, així com els diàlegs. El títol del film és una mostra més de la claredat de l’ exercici. Recorda a Los 400 Golpes de Truffaut pel rerefons de la història, perquè aquí també ens trobem amb uns nens que volen deixar enrera els maldecaps dels grans, i com que no poden fer res per canviar les coses, escapen per buscar un horitzó més lluminós, tot i que el cas d’Antoine Doinel és certament més dramàtic. La història també guarda similituds amb el relat Donde Viven los Monstruos de Maurice Sendak, adaptada a la pantalla gran per Spike Jonze: els monstres dels nens, a Yuki & Nina, això sí, són reals.

Nobuhiro Suwa va debutar amb 2/Dúo (1997) i es va consagrar amb Una Pareja Perfecta (2005). M/Other (1999), H Story (2001), A Letter to Hiroshima (2002) (un dels tres curts és seu), el segment Place Des Victoires de Paris, Je T’Aime (2006) i el documental Democracia entre Hombre y Mujer (2007) completen la filmografia d’aquest director nascut a Hiroshima al 1960. Hippolyte Girardot, actor que ha treballat amb Jean-Luc Godard (Nombre: Carmen), Hou Hsiao-Hsien (El Vuelo del Globo Rojo) i Arnaud Desplechin (Un Cuento de Navidad), debuta en la direcció amb aquest film, on també interpreta al pare de Yuki.

Una Pareja Perfecta (A Couple Parfait) és el film on Nobuhiro Suwa demostrava que era un cineasta en constant creixement. Forma part del grup de cineastes influenciats per la Nouvelle Vague i el cinema indie. Suwa beu de John Cassavetes, de Jim Jarmusch i d’ Olivier Assayas, per tant, beu de Jean-Luc Godard i de François Truffaut, de la mateixa manera que aquests ho feien dels seus grans referents, com ho eren, per citar alguns, Murnau, Ophüls, De Sica, Fuller, Hawks i Rossellini. Directors que es fixen en altres directors en la manera d’entendre el cinema, i que afortunadament, utilitzen el cinema amb respecte, valorant la potència instintiva i reflexiva que conté. Suwa dota al seu cinema de la naturalitat que respira el cinema de Godard, Truffaut i Rohmer. Retrata la vida, de forma clara, i el caire autorial  del seu cinema evidencia una personalitat i entusiasme a l’hora de narrar amb la intenció, com deia Robert Bresson, de conduir a l’espectador cap a la història. El director de Yuki & Nina ho fa amb una mirada que substitueix el món pel món que ell voldria realment que fos, i d’aquí, per exemple, el viatge que fa Yuki pel bosc, on el film s’eleva en forma de plec narratiu, aprofitant d’aquesta manera el poder del cinema per canviar la realitat. Tan transparent com suggerent, la filmografia de Suwa mostra a un director amb una idea clara de cinema. Algú que s’atreveix a fer un òptim remake d’Hiroshima Mon Amour (H Story), i posteriorment realitza un excel·lent film com Una Pareja Perfecta, deixa clar quina és la seva manera d’entendre el setè art, perquè en els seus films observem com proritza la capacitat reflexiva i de pensament del cinema per damunt de tot, sempre amb una estètica sòbria i elegant. Sempre amb unes constants formals i temàtiques, Suwa se situa en l’òrbita dels cineastes cinèfils (com els de la Nouvelle Vague, els de New Hollywood, o la generació de Sofia Coppola, Wes Anderson i James Gray).

Intermedio ha editat l’edició de Yuki & Nina en dvd, en un digipack d’un disc on hi trobem el film i els següents extres: ¿Dónde está Yuki?, retrat dels primers quatre dies de rodatge; Tràiler; DVD-ROM: Biografia i Bibliografia de Nobuhiro Suwa, Semblança dels directors, i un portafoli amb un text introductori d’ Alfredo Crespo.

Comparteix

Sobre el/la redactor/a

Comments are closed.