PUBLICAT: 13/06/2010 PER: Marta : 0
Exemple de modernisme a la població

Mapa de L'ArbósCom es pot endevinar per la dita popular, la vinya ocupa un lloc privilegiat en l’activitat agrícola de l’Arboç, al Baix Penedès. L’olivera també té un especial protagonisme. Podreu observar-ho als voltants immediats del poble.

Ara bé, passejant per la població, el que crida l’atenció és la bellesa i singularitat de determinades construccions arquitectòniques. Us proposem que comenceu per La Giralda. Sí, sí, a L’Arboç hi ha una reproducció de la famosa torre de Sevilla que un indiano es va fer construir a finals del segle XIX després d’un viatge a Andalusia. Això sí, La Giralda catalana està feta a escala 1:2.

La Giralda

De camí cap al nucli, trobareu l’església de Sant Julià, construcció del segle XVII sobre un temple del XII. La part romànica és d’una gran bellesa, i l’autoria de la figura del patró és del cèlebre Frederic Marès. Passejant pel carrer Major es poden veure cases d’estil modernista que donen fe d’un passat econòmicament important. Els esgrafiats, les cúpules, els templets… si us deixeu perdre pel centre del poble, cada cop que aixequeu el cap descobrireu una petita sorpresa arquitectònica. El tram central del carrer és el nucli original de la població. És conegut com la Plaça, i s’hi alcen un seguit de porxos d’arc rebaixat d’un conjunt que antigament era més extens. La tradició de confecció de puntes de coixí de la vila, juntament a la d’Arenys de Mar, té un pes importantíssim a Catalunya. Si us sentiu atrets per aquest art, gaudireu d’allò més visitant el Museu de Puntes de Coixí, situat també al carrer Major.

Exemple de modernisme a la població

Un edifici important és la torre Bell-Esguard, situada a la carretera que va cap a Banyeres i coneguda com “el castell”. És de finals del segle XIX i té una impressionant torre de planta circular. Més antiga és la casa natal de l’abat Escarré, concretament del segle XVII. Destaca per la seva simplicitat.

El colofó de la jornada pot ser el mirador de la Badalota. Des d’aquesta plaça podreu embadalir-vos amb una vista panoràmica del Penedès, vigilats de prop per la figura pètria d’un dels més il·lustres personatges històrics de la vil·la: l’abat Aureli Maria Escarré i Jané.

Exemple de modernisme a la població

Algunes recomanacions gastronòmiques:
· Cooperativa Agrícola i Caixa Agrària de l’Arboç
Possibilitat de fer una barbacoa tot degustant el vi local.
Adreça: Av. Verdaguer, 8.
Tel.: 977 67 00 55 / 977 67 00 08

· Restaurant Camperaire
Carretera Nacional 340, km 1201
Tel.: 977 671 383

· Cal un Geni
De dilluns a dissabte, menú migdia a 11 euros.
Adreça: C. Boleda, 20.
Tel.: 977 16 72 70

Dades d’interès
· Museu de Puntes al Coixí
Carrer Major, 37 (segona planta de la Casa de Cultura)
Horari: de dilluns a dissabte de 10h a 14h i de 17h a 20h. Diumenge d’11h a 14h.

Les festes de la vila
· Festa Major: el quart diumenge d’agost. D’entre tots els actes, destaca la Carretillada, el ball de diables al carrer Major.
· Festa Major Petita de Sant Julià: 9 de gener.
· Fira de la Punta al Coixí i Fira de Santa Llúcia: segon diumenge de desembre.