PUBLICAT: 03/09/2010 PER: Mireia Martínez : 0
Platja Los Escullos

Si no sou esclaus dels paisatges verds i frondosos, us agrada la platja i voleu desconnectar, res millor que passar uns dies al Parc Natural de Cabo de Gata, situat a la província d’Almeria. Aquest paratge és conegut sobretot pel seu esplèndid litoral, però vegem abans algunes de les seves particularitats arquitectòniques vinculades amb l’aprofitament dels recursos naturals. Els molins típics de la zona són de dues plantes i tenen un sostre de fusta mòbil, que els usuaris feien girar en funció del vent i per tal d’orientar òptimament les veles. Fixeu-vos-hi i veureu que tenen dues portes, situades en costats oposats i que s’obrien depenent de la direcció del vent. Les sínies també són presents a Cabo de Gata; formades per dues grans rodes de fusta, una de les quals estava plena de recipients que extreien l’aigua a la superfície. La força motora era animal. Els aljubs (aljibes) són de planta rectangular i volta de canó; servien per recollir i emmagatzemar l’aigua de la pluja. Sense fer grans esforços, veureu metres i metres de murs de pedra seca (balates), tan familiars en determinats paisatges catalans.

típic paisatge de Cabo de Gata

No hi ha millor elecció que anar a Los Escullos si el que voleu és passar una estona a la platja i us agrada fer snorkle. Allí podreu gaudir de la rica flora i fauna marina, i sense fer grans esforços trobareu orelles de mar, garotes, posidònia, camarons (deixeu la mà quieta en una roca amb aigua i, amb sort, apareixeran!), tomàquets de mar, orades, serranets, etc. Cal dir, però, que degut al rocallar i a la gran presència d’eriçons, l’accés a la mar no és fàcil per a tothom. La platja està vigilada, simbòlicament, per un fort construït el segle XVII i conegut com Batería de San Felipe.

Monsul o Los Genoveses també són paratges poc densificats i que presenten una bellesa natural incomparable. A destacar les formacions volcàniques arran del litoral. L’aforament de cotxes és molt restringit. El parc posa a disposició dels visitants autobusos.

Platja Los Escullos

Si preferiu platges de caire més familiar, res millor que la sorrenca i llarga platja de Las Salinas. Aneu-hi per la tarda i, tot seguit, pugeu al far de Gata, des d’on contemplareu una incomparable posta de sol i els penya-segats de la platja de Las Sirenas.

Per descobrir el parc més enllà de les seves platges, res millor que llogar bicicletes o fer rutes a peu. A les oficines de turisme us podran donar més detalls del recorregut circular per les salines (14 km, dificultat baixa), de l’excursió que va de La Isleta del Moro fins al castell de Los Escullos (4 km., dificultat nula), o de la ruta que enllaça Agua Amarga, Cala de Enmedio i Cala de Plomo (9 km., dificultat mitja), entre d’altres. En tot moment trobareu margallons, l’única palmera que habita a Europa de forma natural i que s’utiliza com a fibra, com a aliment i com a element constructiu.

posta de sol des de la platja de Las Salinas

Algunes recomanacions gastronòmiques:
· Restaurante la Ola (la Isleta del Moro)
Adreça: C/ Peñón Blanco.
Tel.: 950 389 758
Horari d’estiu: obert tota la setmana de 9’30 a 18h i de 20 a 00’30h.
www.restaurantelaola.es
Bon peix i a bon preu en un entorn sense pretensions esteticistes.

· Bar la Marina (la Isleta del Moro)
Adreça: Pl. Virgen del Carmen, s/n.
Tel.: 950 389 757

On dormir:
· Camping Tau (San José)
Obert de finals de març a finals de setembre
Adreça: Camino de cala Higuera s/n. 04118 San José.
Tel./fax: 950 380 166
www.campingtau.com

· Albergue de juventud de San José
Montemar, s/n. 04118 San José.
Recepció oberta de 9 a 13h i de 18 a 21h.
Tel.: 950 380 353

· Casa café La Loma
Allotjament rural a la Isleta del Moro
Tel.: 950 389 831

Dades d’interès
· Centro de interpretación de la naturaleza
Adreça: proper a l’entrada del poble de Ruescas (venint d’Almería, sortida 467).
Obert de 10 a 15h. Tancat els dilluns i els dies festius.
Tel.: 950 160 435

· Oficina de información del parque (San José)
Adreça: c/ Correos, s/n.
Obert de 10 a 15h, excepte els dilluns i els dies festius.

· Oficina de turismo de San José
Plaza mayor.
Oberta de 9’30 a 13’30h. Dilluns i diumenges tancada.
www.cabodegata-nijar.com