PUBLICAT: 15/05/2019 PER: Daniel Bossio : 0

L’Enric Juliana diu que és la millor crònica que s’ha escrit sobre el Procès. Paraula de Juliana. Parlem del llibre El naufragio, de Lola García, publicat per Ediciones Península, on la directora adjunta de La Vanguardia desconstrueix el somni independentista, precisament, el subtítol del llibre. Amb la premissa de relatar els fets, per damunt d’opinions, tot i que el títol és prou explícit, Lola García ha realitzat una magnífica crònica del Procès català.

La periodista ha realitzat un excepcional treball de reconstrucció dels principals fets d’aquests darrers anys, fins a la victòria de Ciutadans a les eleccions autonòmiques del 21 de desembre de 2017. Si bé és cert que des de llavors han passat més coses, com per exemple l’empresonament, el judici i la sentència dels Jordis i d’alguns dels polítics independentistes, el llibre és una guia on la narració dels fets és el fil conductor d’un llibre ben documentat, àgil, amb claredat analítica i un magnífic control de les passions, les quals sovint ennuvolen la realitat.

La crònica de García té el rigor periodístic d’una professional que mostra els fets sense vestir cap samarreta ni defensar cap altre color que el del seu ofici. Tal com la periodista ha dit a alguna entrevista, les emocions han desbordat completament la política i sovint el periodisme. Ella, en canvi, ha resistit i ha sigut capaç d’arrodonir una obra clau per entendre el Procès.

El naufragio, de Lola García, és un excel·lent llibre per posar fil a l’agulla als fets que han marcat el Procés català. Com diu el mateix Juliana, la periodista ha resistit l’enorme pressió que ha passat per damunt de molts companys d’ofici cap a les tèrboles aigües del sectarisme i la propaganda. Lola García ha resistit valentament per poder escriure la millor crònica del Procés/Naufragi. Que cadascú posi la paraula que trobi més adient.