PUBLICAT: 26/10/2015 PER: Daniel Bossio : 0

Instrucciones para ver una película, de David Thompson (Pasado y Presente, 2015)

David Thomson és historiador i crític de cine. Col·laborador de The New York Times, Film Comment, The Guardion i Movieline, entre d’altres, és l’autor d’ un munt de llibres sobre cine, com America in the Dark: Hollywood and the Gift of Unreality (1978), Rosebud: The Story of Orson Welles (1997), The Whole Equation: A History of Hollywood (2004), “Have You Seen…?”: A Personal Introduction to 1,000 Films (2008), Moments That Made the Movies (2013) o el que ens ocupa, How to Watch a Film, publicat a l’estat espanyol recentment amb el títol Instrucciones para ver una película. Autor també del meravellós documental Josef von Sternberg, the Man Who Made Dietrich, és un d’aquells crítics dels quals s’aprèn i gaudeix, que senzillament vol compartir el seu amor i coneixement del setè art amb honestedat, compromís i naturalitat. I aquesta nova obra és un nou exemple de la gran tasca de David Thomson: oferir eines per estimar i comprendre el setè art com una expressió artística que va més enllà d’un simple entreteniment.

Instrucciones para ver una película és una amena guia per aprofundir en l’acció de veure una pel·lícula. A través de teoria i pràctica, és a dir, a partir de les seves explicacions i de posar exemples amb pel·lícules, Thomson construeix un manual d’ajuda per aprofundir en els visionats de pel·lícules. Cinèfil tot terreny, aprofita alhora per repassar gairebé tota la història del cinema, així com l’evolució i el procés viscut fins a convertir-se en la indústria actual. Des dels inicis del cinema, el boom de la indústria, els anys daurats, el llibre es converteix en un fabulós assaig en el qual ens impregna de reflexions i suggeriments per tal d’aprofitar el potencial de la cinematografia. És apte per tots els públics, una altra de les virtuts de David Thomson. No escriu per cinèfils pedants ni per impostors que només defensen el cinema en blanc i negre. Thomson és transparent i didàctic com Gubern, i la seva intenció és que els lectors aconseguim divertir-nos i aprendre tant amb el cinema com ell.

Thomson és un cinèfil transversal amb capacitat per gaudir de qualsevol tipus de cinema. Parlant en plata, elogia per diferents motius per un mateix llibre Le chagrin et la pitié, Star Wars, Cuentos de Tokio, Avaricia, True Detective, Pierrot el loco, El manantial, Black Hawk Derribado, El séptimo sello, El Padrino, Umberto D, Whiplash, Pretty Woman, Qué bello es vivir, Río Rojo o Amanecer. Instrucciones para ver una película és el llibre ideal per l’espectador amb fam i ganes d’assaborir la increïble simfonia d’imatges i sons que és una bona pel·lícula. I que millor que fer-ho acompanyat de la mà d’un autèntic cinèfil com l’autor d’aquest magnífic llibre.