PUBLICAT: 03/04/2016 PER: Anatol Treba : 0

Juegos Reunidos, de Marcos Ordoñez (Libros del Asteroide)

L’escriptor i crític teatral Marcos Ordoñez és l’autor de Juegos reunidos (Libros del Asteroide), col·lecció d’entrades de bloc, relats breus, articles i texts diversos en els quals revisita la Barcelona dels setanta. Tot i que és una obra construït amb un esquema literari ben diferent, el llibre es pot considerar la continuació d’unes memòries iniciades amb Un jardín abandonado por los pájaros, obra en la qual ens explicava la història de la seva saga familiar des del segle XIX fins a la seva adolescència. Els setanta és la dècada on es situa en gran part Juegos Reunidos, obra en la qual Ordoñez aconsegueix un collage en forma de suggeridor autoretrat sentimental i també el retrat de tota una generació.

Obres ben dispars com Dietario voluble de Enrique Vila-Matas, La vuelta al día en 80 mundos i Último round de Julio Cortázar, i sobretot el de Truman Capote titulat Música para camaleones, són les que han inspirat a l’autor barceloní per donar forma aquests Juegos reunidos i reflexionar sobre el tret biogràfic i la memòria de forma molt diversa. Si bé alguns textos són biogràfics, ens trobem amb d’altres que resulten tranversals a la seva vida, creant un retrat sentimental d’ell i de la seva ciutat, la nostra, Barcelona. Alguns dels escrits que conformen aquest collage han estat rescatats del seu bloc, de la Jotdown, d’altres són nous; també en trobem d’antics que ha reescrit per l’ocasió. Tots ells tenen en comú una finalitat fer memòria de la seva vida. Les vivències, records, ídols, mites, sorpreses i altres es succeeixen amb la idea d’entendre quin és l’univers d’un autor, i des del desordre i el caos dels textos un es construeix una idea endreçada de qui és i què sent Marcos Ordoñez. O almenys, després de llegir-lo, podríem anar a sopar amb ell i tenir una llarga i sucosa conversa sobre la seva vida i la Barcelona que porta a la sang. L’autor juga amb el lector, afegint gotes de ficció i amagant i mostrant fets reals més o menys verídics, en uns jocs reunits on el que és realment important són els seus sentiments.

Juegos reunidos de Marcos Ordoñez (Libros del Asteroide) és la un troç de la vida d’un amant de la vida i d’alguns dels seus plaers més preuats, com són l’art i la cultura. Com a bon melòman, recorda perfectament per exemple quan i on estava quan es va estrenar la seva pel·li favorita, American Graffiti. Ordoñez respira música, cinema i sobretot teatre, és per aquests motius (i d’altres que podreu descobrir durant el llibre) que ha creat un sorprenent relat on es fa un homenatge a sí mateix, a la ciutat que l’ha vist créixer i també a tots aquells amics, llocs, records, artistes i obres que l’han convertit en un dels escriptors més refrescants i entretinguts del moment.