Mister Wonderful: Daniel Clowes troba l’amor

0

MISTER WONDERFUL. DANIEL CLOWES

Reservoir Books

Marshall és Mister Wonderful (Reservoir Books, 2012), un home d’uns quaranta anys solter, sense compromís, però a qui la solitud l’està devorant. Lluny de convertir-se en un solitari amargat i tancat en sí mateix, Marshall no es rendeix ni es queixa. El victimisme inicial i el derrotisme inevitable no acaben de consumir-lo, tot i que motius mai en falten. Ara bé, a través dels seus amics, Tim i Yuki, concerta una cita amb una altra amiga d’aquests, Natalie. La trobada és fructuosa, però les dificultats són diverses: un lladre, un festa per oblidar, l’ex-parella d’ella i algun que altre malentès posen a prova la paciència i els sentiments del protagonista de la nova obra de Daniel Clowes

L’autor de Ghost World, Ice Heave (Reservoir Books, 2006), David Boring, Como un guante de seda forjado en hierro, Caricatura, Twentieth Century Bola Ocho, Pussey, i Wilson (Reservoir Books, 2010), torna a l’ataca amb Mister Wonderful, recull de tires publicades tots els diumenges des de setembre fins a finals de 2008 al New York Times. Marshall, el protagonista d’aquest nou còmic, podria ser un David Boring de 40 anys, però definitivament el consideraria com el germà bonàs de Wilson. Pessimista o excessivament realista, sense arribar a un negativisme irracional, derrotista però sense llençar la tovallola, queixós però sense ser cansí, insegur sense mesura i afable excepte quan el vacil·len, Marshall té clar que necessita estimar, compartir, i per tant, ha de trobar algú amb qui anar de passeig, menjar bagles i compartir diari. Ell no aspira a res més que això, ni més ni menys. L’amor, segons es després de Mister Wonderful, són aquelles petites coses i petits moments que comparteixen dues persones que vetllen una per l’altra, i la necessitat de fer-ho un dia, i un altre, i un altre. Daniel Clowes torna a demostrar una capacitat narrativa suggeridora i irresistible, oferint un retrat subtil i honest d’un personatge que podria ser qualsevol, però que només pot ser un personatge de l’autor de Wilson. Un dibuix marca de la casa, una estructura clàssica i dinàmica, i una sèrie de situacions ben quotidianes són altres dels elements claus per entendre la idiosincràsia de l’autor i de la seva obra.

Mister Wonderful és Daniel Clowes. Com ho és Daniel Boring, com ho és Wilson. Si Chester Brown representa l’home curiós, fred, de sensibilitat ben increïble i d’esperit crític insaciable, però sempre amb naturalitat, Daniel Clowes és retrata l’home ordinari, vulgar, de sensibilitat corrent, i d’esperit crític mediocre, i també, amb tota la naturalitat possible. Els dos són magnífics, però, toca destacar a Daniel Clowes, i segurament, tots tenim més a veure amb ell i els seus personatges. Perquè Mister Wonderful ho som tots.

Destacar, d’altra banda, que el paper utilitzat per la impressió del llibre ha estat fabricat a partir de fusta procedent de boscos i plantacions gestionades amb els més alts estàndards ambientals, garantint una explotació dels recursos sostenibles amb el medi ambient i beneficiosa per les persones.

Comparteix

Sobre el/la redactor/a

Comments are closed.