PUBLICAT: 17/06/2011 PER: toni : 0

Neil Young acaba de publicar nou treball, A Treasure, un disc en directe que el músic ha desenterrat dels seus Archives, i que recull dotze temes enregistrats durant la gira que va fer els anys 1984-85 presentant Old ways, acompanyat per la banda International Harvesters, amb els que el músic canadenc mostrava la seva cara més country. De les dotze cançons que formen A Treasure, sis d’elles són completament inèdites, entre elles el primer single que s’ha extret del disc, Grey Riders.

Un dels grans atractius d’aquest nou treball de l’autor de Ragged Glory, a part dels sis temes inèdits, és escoltar-lo acompanyat del músics que formen d’International Harvesters, tots ells autèntiques primeres figures de la música country: Ben Keith a l’steel guitar, Rufus Thilbodeaux al violí, Spooner Oldham i Hargus Pig Robbinson al piano, Tim Drummond i Joe Allen al baix, i Karl Himmel a la bateria; el mateix line-up que es va encarregar de gravar Old Ways, disc gravat al 1982 però que no va veure la llum fins 1985 degut a problemes amb la seva discogràfica d’aquells dies, Geffen Records, els quals van rebutjar el treball per la seva orientació country.

Segurament la dècada del 80 és la més convulsa que ha viscut mai Neil Young tant a nivell musical com personal. La malaltia del seu fill Ben, i les ganes d’experimentar amb nous estils i sonoritats, van marcar la seva carrera durant aquell període, que va iniciar firmant la banda sonora de descendència country pel film Where the buffalo roam, un biopic sobre l’escriptor gonzo Hunter S. Thompson. Discs com Hawks & Doves (1980), Re-ac-tor (1981), Trans (1982) o Everybody’s rockin (1983), no van obtenir el nivell de ventes que la seva discogràfica desitjava, arribant el punt de ser portat a judici per el seu president, David Geffen, acusant-lo de fer deliberadament música “no comercial”. Tot i que probablement mai citarem cap d’aquests treballs entre els millors firmats mai per el canadenc, el que ens trobem a A Treasure està a l’alçada de la llegenda que és, només cal escoltar les impressionants lectures de Southern Pacific, Get back to the countryGrey Riders, que tot i els matisos country que incorporen, sonen al Neil Young més poderós i desbocat.

El disc s’ha editat en versió cd, cd + blu ray (amb imatges en directe) i vinil.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=xofQES5Y58k]