PUBLICAT: 05/06/2013 PER: Nina : 0

Ecològicament parlant, la revolució ha començat.

Malgrat que la preocupació verda sempre ha estat present, no és fins ara que ha tingut una repercussió real. Centrem-nos, però, en el dia d’avui per deixar per més endavant un anàlisi de l’ecologia en termes underground. El context de l’actualitat és força complex, és un moment en el qual moltes parts del sistema econòmic mundial estan fent o ja han fet fallida, panorama que es converteix en un brou perfecte pel canvi i la millora.

Aquesta breu xerrada no és més que un exemple específic que il·lustra un sentiment que cada cop s’està fent més fort, així doncs, prenem el concepte triangular en el qual es basa el famós cuiner Jamie Oliver per englobar, a grans trets, les causes i les bases en les que es fonamenta aquest moviment, tot començant per una breu relació dels conceptes que l’han generat. Estem parlant de l’abús de les grans corporacions, de l’absència d’ètica, de la manca d’informació i de tot un seguit de pràctiques que es duen a terme al marge de la compatibilitat mediambiental així com de la societat, que van en contra de la transparència, de la qualitat de vida i de l’evolució.

El sistema educatiu públic tendeix a ser precari degut al seu caràcter obsolet, ja que els seus fonaments es basen en la industrialització, en lloc de gaudir amb harmonia de les necessitats actuals. Això fa que les inquietuds es disparin i sorgeixin sistemes alternatius, així com els vigents adquireixen més presència i importància. Parlo d’escoles on es fomenta la curiositat, la creativitat, la imaginació, el treball en grup, i tota una sèrie de qualitats inherents en els infants, junt amb la formació acadèmica necessària. D’aquesta manera, es pretén aconseguir que les properes generacions estiguin en comunió amb el planeta i tinguin una concepció de la societat molt més conscient tan com la del seu propi paper dins d’aquesta, paper que exerciran de forma molt més eficaç ja que disposaran d’eines més robustes. Per tal d’entendre millor aquest concepte us recomano la visualització de la xerrada de Ken Robinson, si és que encara no l’heu vist.

Però, què passa amb els adults actuals? Altrament, els qui vivim el present disposem d’eines per lluitar cap a un progrés real, tot reeducant-nos i incorporant noves pràctiques i costums més positius, on els nous mitjans i l’era 2.0 estan guanyant terreny, cada cop més, tot exercint un paper molt important: són els encarregats de difondre els fets d’actualitat així com de deixar testimoni de la realitat, pel que ja incorporen el concepte de l’ecologia i tot el que envolta a les seves tasques informatives. Cada cop veiem més blocs especialitzats en alimentació, drets humans i animals i, en general, tot el que fa referència a les causes socials i a l’estil de vida. És absolutament imprescindible que els canvis es produeixen des d’ara mateix si desitgem que els futurs adults més preparats puguin arribar a gaudir mínimament del planeta i de la vida.

Per altra banda, quan sortim al carrer podem observar el naixement de botigues i iniciatives ecològiques, especialitzades en el lloguer i la col·laboració; de restaurants vegetarians i/o amb opcions vegetarianes i minoritàries on es tenen en compte factors com el KM 0, la procedència dels seus productes, l’ètica i els valors socials; xerrades especialitzades, i així més i més, de manera que es pot afirmar que hem passat d’una tendència a una nova generació a causa d’un canvi de mentalitat irrefrenable.

Encara queda molt de camí per recòrrer, però ja hem fet les primeres passes. Només cal anar a fer un volt i tenir els ulls i la ment oberts! Poc a poc anirem visitant i descobrint tot aquest entramat de noves opcions per mostrar-vos que les alternatives són reals, sòlides i accessibles per tothom.

La llar no pot ser menys en aquest recorregut, ja que és un àmbit de naixement i retorn de tots els factors esmentats. Al cap i a la fi, és allà on consumirem gran part dels productes adquirits i de la informació, i on emetrem molts missatges per compartir tot allò que hem experimentat. Es tracta d’un punt de convergència de l’alimentació, les costums i de totes aquelles activitats que formen part del dia a dia i que hem de tenir en compte a l’hora de dur-les a la pràctica, de manera que produeixin el menor impacte possible; així mateix, també és la pedra angular de l’educació i el creixement dels infants i, per tant, la seva importància incrementa fins a límits insospitats. Sincerament, penso que l’educació entesa com a valor comença a casa, ja que el respecte i la consciència són quelcom que s’hauria d’aprehendre a partir de l’exemple i la pràctica, d’altra manera l’evolució personal, social i intel·lectual es veurien minvades fins arribar a un impacte negatiu no desitjat.

És el moment de ser més conscients que mai, d’escoltar els valors i de mantenir la integritat. De ser l’exemple que la següent generació d’adults necessita, un exemple de canvi, coherència i fermesa.