PUBLICAT: 31/08/2011 PER: Daniel Bossio : 0

Si fa uns dies vèiem com Fleet Foxes, Superchunk i The Pop Group encapçalaven els primers noms que transitarien pels diferents escenaris del Primavera Club 2011, que tindrà lloc del 23 al 27 de novembre a la nostra ciutat (i a Madrid), ara toca afegir-ne d’altres, i que ja van donant silueta i una mica de color al germà petit del Primavera Sound. Anem a per ells.

El primer nom que destaca és el d’Stephen Malkmus and the Jicks, que arribaran amb el lluminós Mirror Traffic, produït per Beck, i cinquè àlbum en estudi de la banda que va formar el membre de Pavement un cop dissolts aquests. El disc és el primer dels Jicks després del parèntesi que varen fer precisament per la gira mundial de Pavement, i conté els elements que fan de Malkmus un dels compositors pop més respectats dels darrers vint anys. No hi falten motius per afirmar-ho: gairebé totes les cançons del grup, amb una discografia amb clàssics com Slanted and Enchanted, Crooked rain, crooked rain i Wowee Zowee, varen ser composades per Malkmus. Stephen Malkmus and the Jicks es podria considerar com l’equip primavera (filial) de Pavement, perquè el compositor i líder és el mateix autor, però no hi trobem cap Trigger Cut/Wounded Kite at: 17 ni cap Gold Soundz ni cap Range Life ni cap In the Mouth a Desert. Però si s’aprecia una vocació pop idèntica, que rau de les mateixes influències, que van dels Beatles posteriors a Rubber Soul als R.E.M dels sis primers treballs, fins arribar a Green, on les melodies de Malkmus, amb la seva inconfusible veu, i les harmonies i textures construïdes, atapeïdes, amb algun punt cacofònic i noise, però on venç finalment el caràcter vital i expansiu. En aquest recent Mirror Traffic, només cal punxar les vitamíniques Tigers, Senator, o la grandiosa Spazz, o la retro Forever 28, i donar-se un bany de positivisme i immediatesa pop. No són Pavement, però qui vulgui alegrar les oïdes, les neurones i l’ànima, que recordi que Stephen Malkmus and the Jicks estaran a Barcelona a finals de novembre.

Vetiver, amb l’irregular The Errant Charm encara molt fresc, també participaran en la nova edició d’aquest Primavera Club. Ho faran acompanyant a Fleet Foxes, tant a Barcelona com a Madrid. St. Vincent, o Annie Erin Clark, a punt de publicar Strange Mercy (sortirà al setembre), els portuguesos Gala Drop (amb un àlbum homònim i dos EP’s que els situen en l’òrbita d’Animal Collective i Panda Bear), Unknown Mortal Orchestra, que recullen les cendres de The Mind Chicks i es presenten en societat amb un debut homònim com una ballable fusió de funk i psicodèlia post-punk, Gardens & Vila, també amb debut homònim, que a base de sintetitzadors i senzilles melodies construeixen himnes de pop ambiental, Still Corners, competència directa de Beach House, la densitat i transcendència electrònica d’uns altres fills d’una de les ciutats més culturals, Austin, els SLEEP ∞ OVER, els seus veïns Pure X, que presentaran el seu pop pausat i metafísic, i per últim, els britànics Holy Other, vistos al darrer Sónar, que s’endinsen, a base de veus i melodies fantasmagòriques, en l’eclèctica etiqueta witch house; tots ells són els darrers noms que s’han afegit a un cartell que anirà creixent. D’altra banda, com ja és costum, durant les dates prèvies es celebraran una sèrie de concerts que serviran com aperitiu i postre d’aquest festival: Throwing Muses, reactivats a través de Kirstin Hersh, sense Tanya Donelly, però amb Bernie Georges i el bateria Dave Narcizo, estaran el 29 i el 30 d’octubre a Madrid i Barcelona, respectivament, presentant un nou treball, el segon en quinze anys, trenta anys després de la seva formació i vint-i-cinc anys després del seu debut; Bonnie Prince Billy, o Will Oldham, estarà al Casino de l’Aliança de Poble Nou el 27 d’octubre, oferint el seu combinat d’americana, country, folk, indie, música tradicional del seu país i tot el que pot oferir aquest jove veterà de Louisville; i recordar que altres noms, com Emeralds, Mogwai, Man Man, Explosions in the Sky, Elbow i The Battles, també recorreran l’estat espanyol, amb la mateixa excusa primaveral, a partir del mes de setembre fins a finals d’any.

Recordem que el Primavera Club 2011 es celebrarà del 23 al 27 de novembre; anirem informant de més novetats. Us deixem amb la presentació que Stephen Malkmus and the Jicks varen fer d’alguns dels temes del seu nou Mirror Traffic a Amoeba Records el passat 25 d’agost:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=XfiSa9c0r4A]