Cindy Sherman: La fotògrafa independent

0

Cindy Sherman (1954) és sense cap mena de dubtes una la les fotògrafes més singulars i imprescindibles de la història més recent de la fotografia i de l’art contemporani. Durant 40 anys ha sabut mantenir-se fidel a la seva forma d’entendre l’art fotogràfic, i no ha deixat la seva posició d’outsider. Sense caure en l’excés de posar el seu talent i la seva visió al servei de les gran marques, l’obra de Cindy Sherman s’ha basat en la màxima del do it yourself, treballant sempre en solitari de manera autosuficient, sense cap participació externa que trenqui la puresa de les seves propostes, sent ella mateixa la que s’encarrega de fer de model, maquilladora, estilista, directora d’art, i de tots els aspectes tècnics que participen el el procés de fer una fotografia. Ara, amb motiu de la gran retrospectiva que el MOMA (Museum of Modern Art de Nova York) inaugurarà el proper dia 26 de febrer, acaba de publicar-se el catàleg que recull les 180 imatges que formen l’exposició, centrada en els temes més recurrents de la seva obra, com artifici i ficció, cine i actuació, horror i grotesc, mites i contes de fades, i gènere i identitat; convertint-se  en tot un regal, per tots aquells que no podem viatjar fins la ciutat dels gratacels per poder gaudir d’aquest recorregut per l’obra d’aquesta transgressora i fascinant autora.

Els seus inicis en el món de l’art és centren en la pintura, però ràpidament va abandonar-la per centrar-se en la fotografia, una disciplina on segons ella tenia més possibilitats per expressar el que volia. Segurament aquesta formació inicial com a pintora ha estat un dels factors que han marcat la seva forma de treballar en solitari, al costat de la necessitat de mantenir el seu anonimat per donar més força als personatges i personalitats que interpreta en cadascuna de les seves imatges.

La seva obra és una reflexió i exploració constant sobre el paper i el roll de la dona en el món, però des d’una perspectiva objectiva i en alguns casos amb un cert punt d’ironia. Cindy Sherman no està per subtileses i les seves imatges són contundents, directe, i d’un fort impacte visual, on no deixà res a la lliure interpretació o a l’atzar. Amb el seu treball la fotògrafa ha aconseguit donar-li la voltat al gènere de l’autoretrat, aconseguint mantenir el seu anonimat i fer desaparèixer la seva identitat real per projectar-se i derivar-se en múltiples personalitats.

 

Comparteix

Sobre el/la redactor/a

Comments are closed.