PUBLICAT: 07/01/2010 PER: Marta : 0

Mapa de situació de Vespella de GaiàEl Tarragonès compta amb una petita vila d’accidentada geografia i propera al pantà de Gaià: Vespella de Gaià. El paisatge que envolta la localitat és harmoniós amb el motor econòmic dels seus habitants, com no podia ser d’altra manera: el conreu de vinya, oliveres, garrofers, avellaners i cereals. El municipi està format per quatre nuclis: els Masos (on actualment hi ha l’Ajuntament), Vespella (situat dalt d’un turó), la Coma i Sant Miquel.

Església Vespella de Gaià

La que en el passat fou la capella del castell fa les funcions actualment d’església parroquial; és l’església de Sant Miquel, que originalment tan sols tenia una nau de volta apuntada. Si hi entreu, podreu contemplar un retaule de la Mare de Déu del Roser que data de 1579. L’església se situa dalt d’un turó, i està envoltada per unes quantes cases, algunes restaurades i d’altres abandonades i en estat de ruïna. És possible també imaginar com era el castell a partir del que en queda: alguns trams del mur exterior i la base d’una torre circular. Des d’aquesta zona elevada, hom té unes esplèndides vistes de la vall del Gaià.

Si el que voleu és estar en contacte amb la natura, és recomanable l’excursió fins al pantà del Gaià, tot i que la presència de l’embassament ha manllevat certa harmonia al paratge. A prop del pantà hi ha el Molí del Cardenal, actualment en desús i abandonat.

Un dels aspectes que més sorprenen al visitant de Vespella és l’abundància d’escultures, fet explicable degut a l’existència des de l’any 1995 del Museu d’Instal·lacions Artístiques de Vespella de Gaià.

Carrer de Vespella de Gaià

Oficina de Turisme
Dirigir-se a l’Ajuntament: plaça Catalunya, 6.
Tel: 977 65 52 88 Fax: 977 65 51 89

Les festes de la vila
Festes de Sant Salvador: 6 d’agost
Festa Major de Sant Miquel: 29 de setembre
Festivitat de Sant Sebastià: 20 de gener (concurs d’arrossos)
Vedellada popular: primer cap de setmana de maig (dinar de germanor a base de vedella)

Algunes propostes gastronòmiques
· Bar-restaurant del Castell

· Bar-Restaurant Sant Miquel

· La Masia de l’era (Riera de Gaià)
Menjar a la carta a partir de 24 €.
Adreça: Carrer Sant Joan, 64. La Riera de Gaià Tel.: 977 65 54 02
Horari: de 13’00h a 16’00hrs i de 20’00 a 23’00hrs. Els diumenges per la nit i les dilluns descans setmanal.