PUBLICAT: 11/04/2017 PER: Daniel Bossio : 0

Marta Orriols s’estrena en el terreny literari amb Anatomia de les distàncies curtes, un recull de contes amb els quals retrata la generació dels nascuts a mitjans dels 70 dins de famílies de classe mitjana cap amunt, acomodades, amb facilitats per construir-se un futur amb estudis i d’aquesta manera establir un horitzó de vida més plàcid. En total són relats que intenten disseccionar l’ànima humana, parlar de sensacions i emocions que són universals.

Mirant la quotidianitat com quelcom simple i a la vegada extraordinari, l’autora, des d’una mirada diàfana i distant, observa una sèrie de personatges ordinaris i comuns, amb el condicionant de què la realitat sigui similar per estatus i butxaca. Perquè, finalment, què és ordinari o comú? En general, Orriols té una mirada burgesa, per tant, la quotidianitat que retrata és la que ella coneix i ha viscut. I aquesta és una virtut: parlar des de la veritat, des del que coneix, i des d’aquí, la veracitat s’imposa.

Amor, desamor i família. Emocions i sentiments universals. Els petits problemes de la burgesia són el principal motor d’uns contes escrits amb pulcritud, lucidesa i calidesa. Les paraules justes, de narració ferma i segura, Orriols crea relat a relat un petit univers que intenta explorar la humanitat d’uns personatges que intenten trobar un espai i entendre el perquè de tot plegat.

La rebel·lió dels que pateixen opressió es converteix en el tema de dos relats, a través d’uns protagonistes que lluiten per la seva llibertat, i que esdevenen un contrapunt en el conjunt d’una obra en la que Orriols explica situacions on no passa res però on passa de tot, aquells petits moments, sentiments i situacions que es repeteixen i que obviem. I sembla senzill, però no ho és. Ara bé, grinyola veure el seu punt de vista sobre la generació dels que tenim 40 o gairebé: realment estem tan acovardits? Dependrà de com ens han educat i de com ens hem hagut d’enfrontar a la vida.

Marta Orriols mira i explica el que l’envolta. Intima, pacient i subtil, explora les circumstàncies i vivències, així com les relacions sexuals i sensuals, amb germanes, pares, mares, filles, amics, a través de narracions delicades, creant atmosferes acollidores i que en certs moments resultaran conegudes i fins i tot viscudes pels que s’hagin mogut pels cercles i ambients dels personatges.

Anatomia de les distàncies curtes és una col·lecció de contes protagonitzats per uns personatges que cerquen respostes als petits i sovint mínims interrogants de la vida que esdevenen continus sotracs amb els quals se’ns posa a prova. Marta Orriols ha sabut explicar el dia a dia d’uns personatges des de l’autenticitat, amb l’elegància i la qualitat literària dels que saben explicar històries.