Sōseki Natsume, el mestre de Haruki Murakami

1

n_soseki-botchanSōseki Natsume (1867 – 1916), pseudònim de literari de Natsume Kinnosuke, el 1906 escriu la seva primera novel.la Botxan.

El llibre narra l’història d’un nen de Tokio, no gaire estimat pels seus pares i germà i al que deshereten de la fortuna familiar. El seu futur no pinta gaire brillant, i bé per casualitat, o bé perquè era el seu destí, acaba sent un professor de matemàtiques que és enviat a un poble remot de la província.  Els rumors atribueixen un paral·lelisme entre el protagonista de l’escrit, Botxan, i la vida de l’autor, ja que Sōseki era professor a Tokio i també va estar treballant durant 2 anys a l’ïlla de Shikoku.

La integritat de Botxan professor, que amb honestedat i ingenuitat es guanya al professorat  i a uns alumnes que li fan malifetes, és el que deixa bocabadat al lector que observa com un aneguet lleig esdevé un cisne preciós amb l’ajuda de l’única persona que el recolza i que confia en el seu potencial, la nana que el cuidà de petit, Kiyo.

La prosa sencilla i amena de Sōseki és clavada a la del famós Haruki Murakami (1949), que amb títols com Sputnik, el meu amor (1999) o Kafka a la platja (2002), té molts més seguidors que aquest clàssic japonés que no ha tingut tanta repercussió marketiniana.

Comparteix

Sobre el/la redactor/a