‘Cuentos completos’, de Thomas Mann

0

Thomas Mann (1857-1955), va publicar al 1898 un recull de contes i relats anomenat El pequeño señor Friedemann, i tothom va quedar encantat, començant per l’editor. Aquesta reacció el va permetre centrar-se en escriure una obra major, que va ser Los Buddenbrok, un retrat sobre l’eterna decadència de la burgesia, a través d’aquesta família de comerciants que es basa en la del mateix escriptor. Fins mitjans de la dècada dels 50 del segle passat, la literatura de Thomas Mann és quelcom imprescindible per entendre l’art del segle passat.

Mann, al llarg de la seva obra, exposa una sèrie de problemes i angoixes inherents en ell: la capacitat de la burgesia per mostrar-se esplèndida, tot i que per dintre estan podrits per una falta de valors i humanitat que espanta; l’eterna lluita entre l’art i la vida real, i la dificultat per compaginar el fet de ser feliç amb l’acció de crear; l’homosexualitat, latent en l’autor; els pensaments de l’home solitari respecte la comunicació de l’home sociable; les contradiccions, dubtes i catàstrofes de la civilització occidental, passant per les ideologies que dominaven i originaven guerres. Thomas Mann era un escriptor culte i ple de referents, com Goethe, Nietzsche, Schlegel, Beethoven i Schönberg, amb una capacitat per transmetre i suggerir inqüestionables.

L’autor de La muntanya màgica intercalava novel·les llargues amb els contes i relats, en els que aconseguia transmetre el mateix que en les seves grans obres. Cuentos completos (Edhasa, 2010) és un gran volum on trobarem les primeres narracions del jove Mann, Visión, La caída, Venganza i La voluntad de ser feliz, relats posteriors a Los Buddenbrok, com Gladius Dei, Tristán i Sangre de Welsungos, arribant fins la novel·la breu adaptada al cinema per Visconti, Muerte en Venecia, arribant a Carlota en Weimar, Señor y perro, La ley, Las cabeza trocadas, Doktor Faustus i La engañada, darrer relat publicat per Mann. L’obra de l’escriptor nascut a Lübeck està plagada de drama, reflexions sobre una vida que fuig dia a dia cap a la temuda senectud, i sobre un món que sembla diluïr-se per moments. Cuentos Completos pertanyen a un autor que ens va ho explicar tot i més, gràcies a la intel·ligent capacitat per observar i retratar el que l’envoltava amb audàcia, atreviment i sentit crític.

Les opinions no poden sobreviure si un no té l’oportunitat de lluitar per elles

Thomas Mann


Comparteix

Sobre el/la redactor/a

Comments are closed.