Daido Moriyama, més enllà de Shinjuku

0

The World Through My Eyes, és el títol del llibre que s’ha editat del fotògraf nipó, Daido Moriyama, un dels noms més importants de la fotografia japonesa contemporània. Un monogràfic on hi trobem més de 200 imatges capturades per aquest deixeble avantatjat de William Klein, durant las dècades dels 50, 60 i 70, amb un epíleg final format per una selecció de fotografies fetes aquest nou mil·lenni.

Fundador de la revista, Provoke, al 1968 al costat d’altres fotògrafs japonesos, dissenyadors gràfics, poetes, crítics i activistes polítics; la fotografia de Moriyama és desafiant, mostrant un gran afany per la provocació, tant a nivell formal com de contingut. Fotos brutes, granulades, amb desenfoc, angles inesperats, personatges amb moviment, sobreexposicio, o defectes de negatiu, i sempre utilitzant el blanc i negre, són les característiques principals de les seves crues imatges, que busquen captar de la forma més espontània possible l’entorn que el rodeja, l’altre cara del dia a dia, donant una visió molt diferent del Japó que coneixem, dibuixant així, una particular perspectiva de la societat japonesa. Moriyama, s’infiltra a la vida del barri de Shinjuku, la zona més occidental de la ciutat de Tòquio, on hi conviuen gent de 107 nacionalitats diferents, i que està plagat de bars, restaurants, hotels centres comercials, i on s’hi troba l’estació de trens més concorreguda del món amb un trànsit de més de 3 milions de persones al dia, un lloc idoni per un franctirador com Moriyama. El fotògraf es converteix en un personatge més del barri, recorrent els seus indrets, entrant en les seves cases, i entre copa i copa busca les instantanies. Persones anònimes, atmosferes, situacions o espais, cobren altres significats a través de la mirada d’un autor com ell. Escenes quotidianes que al convergir amb les emocions de l’artista formen una autèntica experiència visual per l’observador.

Per aquest fotògraf, nascut a Osaka el 1938, l’art fotogràfic és sensualitat i seducció, una premisa que acaba donant com a resultat un treball passional, d’esperit analògic, i força visceral, que el converteix en un dels noms més importants de la fotografia actual, més enllà de Shinjuku.

Llibre disponible a Kowasa.

Comparteix

Sobre el/la redactor/a

Comments are closed.