PUBLICAT: 22/11/2010 PER: toni : 0

Editat l’any 2008 per Abrams image, No Wave: Post-Punk. Undeground. New York 1976-1980, és tota un crònica visual dels dies en que l’art i el punk van col.lisionar en l’escena undeground de Nova York. El dies que van des de l’aparició de Suicide fins els naixement de la banda que acabaria per unir aquests dos conceptes d’una forma natural i definitiva, Sonic Youth. Thurston Moore (líder de Sonic Youth) i l’escrpitor Byron Coley són els grans responsables d’aquesta crònica, presentant un recull de 150 imatges la majoria d’elles inèdites fins el moment, de tot el que va succeir aquells dies, i contextualitzant-les mitjançant una serie d’entrevistes amb els grans protagonistes de tot aquell moviment; aconseguint una mirada profunda de tot el que va envoltar als grans arquitectes de la New Wave: James Chance, Lydia Lunch, Jim Sclavunos, Arto Lindsay, John Lurie, The Cramps, Alan Vega, Nancy Arlen, Glenn Branca o Barbara Ess, al costat de figures ja consagrades aquells dies, com Iggy Pop, Debbie Harry, Richard Hell o Brian Eno, que van sentir-se atrets per les propostes d’aquest nous creadors.

Aquesta multidisciplinària escena de Nova York va néixer en uns dies dominats per l’agitació social i cultural de la dècada dels 70, i tal i com diu la pròpia Lydia Lunch en el pròleg del llibre, uns dies que representaven la fi del món. Davant aquesta sensació de frustració juvenil, els artistes joves més desafiants van decidir unir forces i portar l’art a extrems mai vistos fins aquells dies, trencant totes les barreres entre disciplines per crear un nou concepte d’art, amb el punk com a gran eix articulador, per lluitar contra el conservadorisme i estancament artístic que regnava al final d’ aquella dècada.

Thruston Moore i Byron Coley, aconsegueixen amb aquest llibre un document únic, una dissecció perfecta i passional, d’un període de temps curt però intens, quatre anys que van servir per gestar la gènesis d’un nou un moviment musical que amb l’aparició de Sonic Youth va arribar a un nivell més massiu i va aconseguir tota una nova generació de fans.

Llibre disponible a Kowasa.