‘This Is Happening’, LCD Soundsystem

0

James Murphy de moment no falla. Artista en contínua evolució, el tercer àlbum d’LCD Soundsystem en cinc anys, This is Happening, així ho confirma. LCD Soundsystem, Sound of Silver, els dos primers, ja tenien cançons enormes, però eren més irregulars. Aquesta és la discografia d’una banda que fusiona molts estils des d’una proposta electrònica, i que disc rere disc, ha anat pujant esglaons, fins un tercer disc que suposa la confirmació absoluta de la banda. This is Happening és un dels discs de l’any.

LCD Soundsystem (2005), és l’àlbum homònim de debut que posava en circulació les melodies, composicions i talent musical de Murphy. D’entrada, el primer tema, Daft Punk is Playing at My House, et posa en alerta: música ballable, amb detalls art pop. I el disc continua amb peces del nivell de Tribulations i de Disco Infiltrator, per citar només algunes, on una base rítmica bàsica, les melodies i els matissos creen grans moments de pop-rock electrònic. I es destapa amb un tema Beatles, des de melodies a guitarres, com ho és Never as Tired as When I’m Waking Up, on demostra l’eclecticisme que porta per bandera. No podem oblidar Losing My Edge (single que va publicar al 2002), Beat Connection i la punk Tired. És un primer treball ple d’energia, d’actitud rock n’roll, on fusiona diferents estils musicals de manera impecable, i acompanyat d’unes melodies que ja col·locaven a LCD Soundsystem en boca de molts.

Amb Sound of Silver, publicat un any després de l’àlbum de remixes Introns (on per exemple, Daft Punk is Playing at My House cau a mans de Soulwax), Murphy torna la càrrega amb un disc que segueix la línea del predecessor, com ja anticipa d’entrada amb Get Innocuous!. En el segon tall, arriba un dels temes que marquen una evolució, com és Time to Get Away, amb una melodia plena de funk. Aquest segon àlbum és un pas endavant, sense oblidar les constants que marquen la banda des dels incis.La cançó del disc és probablement la contundent North American Scum, amb aromes un altre cop rock n’roll, i una melodia arrogant i arrastrada, que en directe sona a llamps i trons. Someone Great, aquest amb aromes New Order, i l’èpica d’ All My Friends, precedeixen el tema Sound of Silver, que podria ser una cançó de Bowie. El final, amb New York, I Love You but You Bringing Me Down, pop subtil d’alta escola, amb un simple piano i una mínima bateria, que crea una atmosfera i un crescendo memorables, posa punt i final a un treball superior al debut. Sound of Silver manté constants del primer disc, però amplia horitzons i proposa noves tonalitats… i plagat de referents i de personalitat.

I la confirmació és This is Happening, on l’equilibri entre tots els estils musicals que controla James Murphy, i les melodies, quines melodies, creen un grapat de temes, que cadascun d’ells funcionaria com a cançó del mes. Dance Yrself Clean, tema que inicia el disc, va calentant motors fins que esclata com un tema ideal per entrar en un disc del que no surts fins la darrera nota; la bateria suau, el ritme càlid i pausat, la veu mig apagada, els cors, i en tres minuts, s’obre el teló, amb una explosió que ja podríem dir, marca de la casa. Drunk My Girls, una mena de White Heat, White Light, i One Touch, donen peu a un dels temes de l’any: All I Want. Amb un inici que evoca a David Bowie i a Brian Eno, i una melodia rodona, és el seu particular Love Will Tear Us A Part. Després d’ I Can Change, un mig temps electrònic, tan bàsic com ballable, arribem a You Wanted a Hit, que amb el títol ho diu tot; vols un hit, doncs té, un, i de nou minuts. La traca final, la joganera Pow Pow, on s’atreveix amb uns ritmes tribals; Somebody’s Calling Me, un Nightclubbing descarat però passat pel seu filtre, que li queda de nassos; i Home, un tema vitalista per acabar. Aquest disc és LCD Soundsystem: pop, funk, soul, al punk, electrònica, que evoca tant als Beatles, a Bowie, a Brian Eno, a Joy Division, a la Velvet, als Stooges, a David Holmes, a New Order, a P.I.L, a Roxy Music, i a qui ell vulgui. Tan simple, tan melòdic, tan enganxadís, tan immediat però mai efímer, i tan difícil… Categoria, gràcia, art.

I avui, LCD Soundsystem a l’escenari SonarClub, en el marc del Sónar, a la 01:30.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=_ojYi_5tA-I]

Comparteix

Sobre el/la redactor/a

Comments are closed.