PUBLICAT: 24/11/2013 PER: Elisenda Guiu : 0

teatre_cartell-llibert

Colpidora, conmovedora, brillant, valenta, bella, sincera, emotiva, necessària… Són alguns dels adjectius que corren per la xarxa per parlar de l’obra que es pot veure aquests dies a l’Almeria Teatre i que sens dubte no deixa ningú indiferent. Es tracta de Llibert, un text escrit i interpretat per Gemma Brió i dirigit per Norbert Martínez, que es basa en una duríssima experiència personal relacionada amb el naixement i la mort d’un fill. L’argument se centra en el relat d’una mare dels quinze dies de vida del seu nadó, i del viatge d’emocions que comencen ella i la seva parella amb l’eufòria de la notícia de l’embaràs, circulant per l’esperança i la lluita aferrissada perquè el fill sobrevisqui, a la terrible conclusió que el millor que li pot passar és morir. Dit així, podria semblar que parlem estrictament d’un drama. Tanmateix, la història es planteja amb un format ben diferent al que un a priori podria imaginar, que contempla des d’elements d’humor a elements surrealistes, sorpreses delirants, o música canyera amb una guitarra elèctrica en directe de la mà de la cantant i actriu Mürfila.

teatre_llibert2

El look roquer i atrevit del cartell de l’obra és del tot coherent amb la posada en escena del text. La proposta teatral és tan plena de vida com l’esperança de la protagonista, amb un ritme trepidant que t’atrapa fins el final. A més a més de Mürfila, que aporta la nota més musical i desenfada, l’actriu Tàtels Pérez acompanya Gemma Brió a l’escenari. Ella interpreta la totalitat d’una llarga llista de personatges que acompanyen la mare en el seu periple: des del pediatre i la resta d’equip mèdic, al company i pare de la criatura, les fidels amistats i la família, a altres personatges que en més o menys mesura també van jugar algun paper en aquest episodi vital. En certa manera, l’obra contempla agraïments a les persones que van estar al seu costat en un moment tant difícil, però també alguna crítica per l’actitud contrària, com la del funcionari estricte de torn, aliè a la més mínima empatia amb la situació.

La història també inclou elements de denúncia, menció de les traves més bàsiques en què ens podem trobar en el nostre sistema sanitari actual o lleis absurdes i obsoletes com la il.legalitat de l’eutanàsia. Situacions que fan reflexionar i sens dubte conviden a un intens debat post funció. Però l’espectacle és per damunt de tot un viatge catàrtic compartit amb la mare i el pare d’en Llibert, que conclou amb desenllaç que el públic viu pràcticament amb la mateixa intensitat que els seus protagonistes. Si no us el voleu perdre, aneu a l’Almeria Teatre, abans del 8 de desembre!

On? Almeria Teatre. Carrer de Sant Lluís, 64.

Quan? De dimecres a dissabtes 20h, diumenges 17h. Fins el 8 de desembre.

Preu?  Dimecres i dijous 18€. De divendres a diumenge 20€.