PUBLICAT: 31/01/2011 PER: Daniel Bossio : 0

Si l’any passat, durant la BCNegra 2010 es posava de manifest que la realitat supera la ficció, i de llarg, gràcies al recordat debat sobre corrupció, que va comptar entre d’altres amb la figura del recentment desaparegut David Martínez Madero, aquesta edició de la BCNegra no serà menys. Paco Camarasa, comissari de la setmana literària potser més mediàtica, confirma, no només aquest adjectiu, sinó també la consciència literària i social de les jornades. Entre d’altres convidats a amenitzar els sis dies dedicats a la novel·la negra i derivats, destaquen els de Baltsar Garzón, José Maria Mena i José Martí Gómez, qui protagonitzaran el debat La teranyina el divendres 4 de gener al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. Però no són aquests els únics noms que posaran sobre la taula alguns dels motius per dubtar del sistema, de la societat, i fins i tot, de la condició humana. Abans, Miguel Ángel Soto, gàngster conegut com Dani el Rojo, que va sortir de la presó al 1999, ha escrit a quatre mans amb el periodista Lluc Oliveras Confesiones de un gángster de Barcelona; i dos Mossos, de la policia científica, Santi Tugores i Daniel Martínez, també col·laboraran amb el seu testimoni, ensenyant als presents com es realitza un retrat robot. D’altre banda, el cinema negre també ocuparà un espai detacable amb títols com El laberinto griego i Asesinato en el Comité Central, adaptacions, respectivament, de Rafael Alcázar i Bigas Luna de dos dels casos de Pepe Carvalho, el carismàtic inspector creat per Manuel Vázquez Montalbán, nom d’altre banda ineludible durant la setmana més brillantment negra de la nostra ciutat. Abans de nomenar algunes de les activitats de la BCNegra 2011,  apuntar que com a pròleg s’ha inaugurat una exposició a la Biblioteca Jaume Fuster a l’escriptor de Caldes de Malavella Joaquim Carbó,  autor de més de cent llibres, entre els que destaquen la sèrie dedicada al detectiu de Barcelona Felip Marlot. Del 31 de gener al 5 de febrer, Barcelona, per molts racons de la ciutat, serà negra i literària.

Krimi, com es coneix a la literatura criminal alemanya, amb Zoran Drvenkar, Volker Kutscher, Rosa Ribas i Carlos Zanón; l’aproximació a Narradors britànics, amb R. J. Ellory, David Peace, Craig Russell i Antonio Lozano; La Barcelona Negra i Històrica ocuparà un debat amb Sergi Vila-Sanjuán, entre d’altres, on es recuperaran noms il·lustres que ocupen l’imaginari, la història i el present de la Ciutat Comtal. D’altra banda, espais dedicats a autors catalans, com Collita Catalana 2010, taula rodona amb Jaume Benavente, Daniel Hernández, Àlex Martín Escribà, Jordi Pijoan-López, Teresa Solana i Sebastià Bennasar; a escriptors bascs, Narradors des d’Euskadi, amb José Javier Abasolo, Jon Arretxe, Aingeru Epaltza i Asier Muniategui, els inevitables, si més no actualment, escriptors nòrdics, representats per Mary Junstedt, qui presentarà L’art de l’assassí, i Johan Theorin, qui farà el mateix amb El cuarteto de Öland; del protagonisme de Tres ciutats mediterrànies com Trieste, Venècia i Marsella en l’univers literari i quotidià del gènere en parlaran Xavier-Marie Bonnot, Veit Heinichen i Marco Vichi conversen amb Cristina Fallarás, Ricard Ruiz Garzón i José María Bueno Romero;  i no oblidem que el Premi Pepe Carvalho d’aquest any va a parar a les mans d’Andreu Martín, autor de novel·les com El señor Capone no está en casa, Prótesis, Corpus delicti i Juez y parte, a més de crear, amb Jaume Ribera, el detectiu Flanagan, protagonista de novel·les juvenils, i ser autor de guions per la gran pantalla com Barcelona Connection de Miquel Iglesias Bonns, per la petita pantalla, on entre d’altres sèries, destaquem Crònica negra.

Per no perdre la pista a la BCNegra 2011, el web que ha preparat l’ajuntament presenta tot el programa, on també trobem l’opció de descarregar el document amb totes les activitat i localitzacions, que ja anticipem que seran La Capella del carrer Hospital, el Teatre Poliorama, la Filmoteca de Catalunya, el Col·legi de Periodistes, el Palau de la Virreina, la llibreria Negra y Criminal, i algun que altre que haurem de descobrir consultant i investigant la informació oferida. Per últim, a continuació podreu veure dos vídeos on s’explica dues activitats paral·leles a les activitats de la setmana negra: la primera, interessarà als més gourmets, perquè té a veure amb menjar i beguda; la segona, està dedicada a tots aquells que sommien en ser algun dia Philip Marlowe, o Pepe Carvalho, o Charlie Parker, o Sam Spade, o bé, l’ inspector Closeau.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=zfKHrN6Hrv0]