X edició del cinema a la fresca a Sala Montjuïc, el millor cinema a l’aire lliure

0

X edició del cinema a la fresca a Sala Montjuïc

Sala Montjuïc, la Mostra de Cinema a l’aire lliure de Barcelona, enguany arriba a la seva 10a edició i presenta una programació pensada per celebrar aquests deu anys de trajectòria, que han fet de la cita un referent i un clàssic de les nits d’estiu de la ciutat en un marc incomparable: el Castell de Montjuïc. Com cada any BCNCultura.cat us regala 1 entrada doble per cada sessió. Vés mirant el concurs i participa!!

Aquest any la Mostra amplia els dies d’exhibició a 18 dies, cada dilluns, dimecres i divendres durant les 6 setmanes de durada: del 29 de juny al 8 d’agost 2012.
18 dies de cinema en 35mm amb pantalla gegant, films en versió original (amb subtítols), música en directe, curtmetratges i picnic. Tres novetats d’aquest any són la NitPhenomena (Divendres 6 de juliol) amb una doble sessió amb presentació de dos pel·lícules dels anys 80, la Nit especial Familiar on es projectarà la pel·lícula d’animació ‘UP’ (Divendres 27 de juliol) conjuntament amb una proposta participativa d’interacció amb el públic familiar, i una tercera nit especial amb el cine-concert Keatoniana (Divendres 20 juliol), un espectacle de Jordi Sabatés musicant un film de Buster Keaton, El moderno Sherlock Holmes (1924).

Sala Montjuïc arrancarà amb una inauguració especial, que serà el divendres 29 de juny amb la projecció del premiat film d’animació Chico & Rita, presentat pels seus creadors Fernando Trueba i Javier Mariscal. Aquest últim, a més a més, ha sigut l’artista a qui s’ha encarregat el disseny de la campanya de Sala Montjuic 2012 (cartell i espot) amb motiu de la celebració dels seus primers deu anys de trajectòria. La inauguració comptarà també amb un concert de jazz cubà abans de la projecció del film (20:45h) , a càrrec de Fèlix Ramos i la Banda Ashé.

Dins la cartellera d’aquesta desena edició trobem títols  com:

En un mundo mejor

Haevnen (En un mundo mejor). 2010. 113′. Susanne Bier.

Guanyadora de l’Oscar a la Millor pel.lícula de parla no anglesa, el film fa una reflexió sobre la violència, a diferents nivells, que ens rodeja aquests dies a través dels conflictes que viu el seu protagonista, Anton, un metge que divideix el seu temps entre una petita i idíl·lica ciutat a Dinamarca i la seva feina en un camp de refugiats a Àfrica.

Projecció: Dilluns 02/07, a les 22h. [ veure trailer]
Amb el concert de jazz de Victor de Diego Group (20:45h).

Two Lovers

Two Lovers. 2008. 100′. James Gray.

L’amor impossible o l’amor segur? Leonard (Joaquin Phoenix) es troba abandonat per l’amor, però l’estima i el seny de Sandra (Vinessa Shaw) per una banda, i la passió i el caos de Michelle (Gwyneth Paltrow), el posen a prova. Qui és i què vol? James Gray, amb una narració de marcat caràcter autorial, hereu de Borzage, Sirk, Lang, Ray i Scorsese, situa a uns personatges amb ambientació noir en l’habitual i complex tràngol de decidir qui és el camí vital per on avançar, sovint amb obligacions morals, familiars i circumstancials. Fotografia amb clars i obscurs, desenfocs, narració clàssica i suggerent, la quarta obra de Gray el confirma com un autor amb un registre hipnòtic i subtil.

Projecció: Dimecres 04/07, a les 22:15h. [ veure trailer]
Amb el concert de música brasileira de Gafieira Miúdia (20:45h).

NIT PHENOMENA: Terminator 2 + Carretera al infierno

NIT PHENOMENA: Terminator 2 (1991. James Cameron. 135′) + Carretera al infierno (1986. Robert Harmon. 93′)

Dos relats, dues obres de culte, amb malvats violents i sense escrúpols i personatges acorralats que intenten escapar dels seus perseguidors.

Projecció: Divendres 06/07, a les 22h projecció de Terminator 2 i a les 00:30h de Carretera al infierno. [ veure trailer Terminator] [ veure trailer Carretera al infierno]
Amb el concert de música brasileira de Jabu Morales (20:45h).

True grit (Valor de ley)

Valor de ley (True Grit). 2010. 110′. Joel i Ethan Coen.

Mattie Ross (Hailee Steinfeld), és una nena de 14 anys que després de l’assassinat del seu pare decideix contractar a l’implacable i alcohòlic Marshall, Rooster Cagburn (Jeff Bridges), perquè l’acompanyi en busca de l’assassí, Tom Chaney (Josh Brolin); a ells dos se’ls unirà el sofisticat Ranger, LaBeouf (Matt Damon) i els tres iniciaran un perillós viatge que canviarà per sempre la vida de l’adolescent. Basada en la novel·la, True Grit de Charles Potter, que ja va ser adaptada al cinema per Henry Hathaway amb John Wayne com a protagonista, els germans Coen ens presenten un film destinat a convertir-se en un clàssic, on no hi falten les constants habituals del seu cinema, mostrant-nos una època salvatge on sobreviure no era tasca fàcil, i on gairebé tot tenia un preu.

Projecció: Dilluns 09/07, a les 22.15h. [ veure trailer]
Amb el concert de Lisboa Zentral Cafè (20:45h).

Pequeñas mentiras sin importancia

Pequeñas mentiras sin importancia (Les petits mouchoirs). 2010. 154′. Guillaume Canet.

Un grup d’amics té el costum de reunir-se en les seves vacances d’estiu. Aquest any, decideixen no trencar aquesta tradició encara que un d’ells sofreix un accident a París uns dies abans. Ja a la platja, les seves contradiccions afloren i la seva amistat es posa a prova. Junts es veuran obligats a conviure amb aquestes petites mentides sense importància que es diuen cada dia.

Projecció: Dimecres 11/07, a les 22h. [ veure trailer]
Amb el concert de swing de Mystère Trio (20:45h).

La semilla del diablo

La semilla del diablo (Rosemary’s Baby). 1968. 136′. Roman Polanski.

Els Woodhouse es muden a un edifici situat al davant de Central Park, una casa maleïda. Quan la Rosemary es queda embarassada, comença a sospitar coses estranyes…

Projecció: Divendres 13/07, a les 22h. [ veure trailer]
Amb el concert de flamenc de Cargolé (20:45h).

Exit through the gift shop

Exit through the gift shop. 2012. 87′. Banksy.

El documental de Banksy reflexiona sobre el significat de l’art i el sentit que té avui en dia ser considerat artista. Per una banda, veiem el mateix Banksy, artista de carrer que sent la necessitat d’expressar-se i de desafiar i provocar amb el seu art. D’altra banda, tenim a Thierry Guetta, qui d’entrada filma i grava a artistes del carrer. Arriba un punt que té tan material que se li passa pel cap fer un documental. No obstant, copiant i modificant il·lustracions i dibuixos d’altres, i a través d’una generosa campanya de publicitat, inaugura de forma multitudinària la seva pròpia galeria.

Projecció: Dilluns 16/07, a les 22.15h. [ veure trailer]
Amb el concert de blues de The Suitecase Brothers (20:45h).

Discurso del rey

The king’s speech (Discurso del rey). 2010. 118′. Tom Hopper.

Colin Firth és el Duc de York, qui es converteix en Jordi VI després de la mort del seu pare, Jordi V, i de la renúncia del seu germà, Eduard VIII (Guy Pearce), després de que aquest decidís casar-se amb una dona divorciada i simpatitzant del règim nazi, la sra. Simpson, detall, aquest últim, que passa per alt. Jordi VI ha de superar inseguretat i traumes infantils, afrontar-los, i deixar enrere la quequesa amb l’ajut del sr. Logue (Geoffrey Rush). La inutilitat protocol·lària, l’estupidesa i fredor de les monarquies, el sectarisme i ceguera de l’església, filmats amb gran angular (potser se n’abusa) i amb una pausa i elegància donen forma a un film tan acadèmic com convencional, però de notable valor cinematogràfic.

Projecció: Dimecres 18/07, a les 22.15h. [ veure trailer]
Amb el concert de jazz de Dan Posen Trio i Laia Porta (20:45h).

Cine-concert Keatoniana

Cine-concert Keatoniana: El moderno Sherlock Holmes (Sherlock Jr.). 1924. 60′. Buster Keaton.

Un jove projeccionista que somnia ser un detectiu de renom s’adorm en plena projecció. De sobte es troba en el bell mig de la pel·lícula i haurà de salvar la seva estimada d’un perill.
Espectacle amb Jordi Sabatés al piano i la percussió i ball de Camut Band acompanyant el film.

Projecció: Divendres 20/07, a les 22.15h. [ veure trailer]
Amb el concert de jazz de Frankël Quintet (20:45h).

Poesía

Poesía (Shi). 2010. 139′. Changdong Lee.

Mija viu amb el seu net adolescent en una petita ciutat dormitori aprop del rio Han. És una senyora a la qual li agrada portar barrets florejats i roba elegant, però també és una persona imprevisible, plena de curiositat. S’apunta per casualitat a un taller de “poesía” en un centre cultural del barri, i per primera vegada a la seva viva es veu en la obligació d’escriure un poema.

Projecció: Dilluns 23/07, a les 22h. [ veure trailer]
Amb el concert de forró de Paulinho Lêmos i Forró Afiado (20:45h).

Los caballeros las prefieren rubias

Los caballeros las prefieren rubias (Gentlemen Prefer Blondes). 1953. 91′. Howard Hawks.

La Lorelei i la Dorothy son dues cantants esplèndides i voluptuoses. Una rossa, l’altra morena, tenen tot el passatge del creuer on viatgen al seus peus.

Projecció: Dimecres 25/07, a les 22.15h. [ veure trailer]
Amb el concert de jazz-soul de Ginger (20:45h).

Up

NIT ESPECIAL FAMILIAR: Up (2009. 96′. Pete Docter i Bob Peterson) + Viatge captiu en globus (reserva prèvia) i altres sorpreses!

Up manté i fins i tot eleva el bon nivell de les darreres obres de Pixar, amb l’agradable novetat del protagonista: un iaio encantador a mig camí entre Walter Matthau i Spencer Tracy de volta de tot però que mai ha pogut consumar el somni de la seva vida. La seqüència on narra la vida del protagonista i la seva dona, memorable. Queda clar que es poden fer pel·lis prou intel·ligents perquè els nens vagin despertant neurones.

Projecció: Divendress 27/07, a les 22.15h. [ veure trailer]
Amb el concert de música balcànica de Los Moussakis (20:45h).

También la lluvia

También la lluvia. 2010. 104′. Icíar Bollaín.

Un rodatge d’un equip de producció occidental a Bolívia. 500 anys després de l’inici del genocidi de les comunitats indígenes, els esquemes de lluita es repeteixen.

Projecció: Dilluns 30/07, a les 22.15h. [ veure trailer]
Amb el concert de gipsy swing de Hop’s Trio (20:45h).

Incendies

Incendies. 2010. 130′. Denis Villeneuve.

Jeanne i Simon Marwan són dos germans que, arrel de la mort del seu pare, descobreixen una vida amagada que inclou un pare que ells crèien també mort i un germà del que no tenien constància.

Projecció: Dimecres 01/08, a les 22h. [ veure trailer]
Amb el concert de música brasilera de Tambor de Saia (20:45h).

El tercer hombre

El tercer hombre (The third man). 1949. 93′. Carol Reed.

A la Viena ocupada pels aliats arriba en Holly Martins, un mediocre escriptor de novel·les. El seu amic Harry Lime li ha promès feina. Però el dia de la seva arribada, en Harry mort en un accident poc clar.

Projecció: Divendres 03/08, a les 22.15h. [ veure trailer]
Amb el concert de música khlezmer de Barnouche (20:45h).

Origen

Origen (Inception). 2010. 148′. Christopher Nolan.

Redundant i tant complexa com superficial, la història sobre móns paral·lels es dilueix a mesura que la trama es va retorçant. El personatges, encapçalats per Cobb, similar al que Di Caprio ja interpreta a Shutter Island, i amb menció especial per la impertinent Ariadne, amb Ellen Page confirmant que a dia d’avui només té un registre, són tan lineals que van perdent intensitat a marxes forçades. Una mirada altiva no amaga que la única profunditat que hi ha en tota la pel·li és el fons del mar. Wally Pfister salva els mobles amb una solvent fotografia.

Projecció: Dilluns 06/08, a les 22h. [ veure trailer]
Amb el concert de Djéli Moussa Condé (20:45h).

I, com cada edició, la pel·lícula sorpresa el dimecres 8 d’agost, a escollir entre aquestes joies de Clint Eastwood: Million Dollar Baby, Gran Torino i Invictus. Els espectadors podran votar la pel·lícula que es projectarà entre tres llargmetratges d’aquest prolífic director.

Sala Montjuïc aquesta edició també ha volgut donar suport i visibilitat a treballs d’estudiants de cinema de Barcelona, i és per això que ha escollit una selecció dels millors curtmetratges dels últims 10 anys, amb noms com Kike Maíllo, Àlex Pastor o Xavi Puebla, entre d’altres. Se celebraran 12 masterclass de pel·lícules de Sala Montjuïc 2012, una nova col·laboració amb l’escola de cinema “Estudio de Cine”, on el públic podrà aprofundir en algun dels títols que es podran veure aquest any. Els ponents de les masterclass seran Antonio José Navarro, Andrés Hispano, Quim Casas i Marius Rubio i les masterclass tindran lloc a la pròpia seu d’Estudio de Cine uns dies després de la projecció del film.

Per a més informació podeu consultar www.salamontjuic.org, us deixem l’spot que han fet per l’edició d’enguany:

Lloc: Jardins del Castell de Montjuïc
Hora d’obertura: 20:30h
Entrada guixeta: 5€ (anticipada 5,50€) ; Sessió doble Phenomena 8€
Lloguer gandula: 3€

Comparteix

Sobre el/la redactor/a

Comments are closed.