Steven D. Levitt, catedrà tic d’Economia de la U. de Chicago, i Stephen J. Dubner, periodista del New York Times, van aprofitar la situació econòmica provocada per bancs, empreses, governs amb els pantalons baixats i gent que viu per acumular, créixer i no sé quantes imbecilitats més, per donar un punt de vista diferent sobre tota aquesta estafa mundial.
Freakonomics va ser publicat al 2005, i va arribar al nostre paÃs al 2006 quan ja era best-seller, i ja es pot trobar en edició de butxaca. L’enfoc és clar: aplicar conceptes de l’economia global en aspectes quotidians, amb un aire sarcà stic i fins i tot grotesc, tal i com es mereix el sistema que ens ampara (¡?), el Casino Capitalista. El tÃtol del llibre, ja ho diu tot, Freakonomics, però el tÃtol dels capÃtols, són prou explÃcits, també: Descobreix las trampes que utilitzen tant els professors com els lluitadors de sumo; Relaciona el control de la informació que mantenen tant grups com el Ku Klux Klan o els corredors de la propietat immobilià ria; Examina els aspectes econòmics del trà fic de drogues, incloent els sorprenents baixos salaris dels traficants; Comenta el controvertit impacte de l’avortament en la reducció del crim; Comenta els efectes de la bona educació; Examina els patrons socioeconòmics dels diferents noms de les persones.
La segona part d’aquest assaig sobre economia s’anomena Superfreakonomics. Enfriamiento global, prostitutas patrióticas y por qué los terroristas suicidas deberÃan contratar un seguro de vida (Editorial Debate), i ha estat publicat recentment.
Més que canviar el món, el que volen és despullar-lo; i quina millor manera que despullar algú a base de clatellades d’humor. Levitt i Dubner aposten pel sentit de l’humor à cid, i per assenyalar tot allò que se’n riu de nosaltres. Tot i que l’abús de les empreses, governs (només cal veure per on ha retallat el govern espanyol, en una decisió tan previsible com insultant) i en general el poder econòmic i polÃtic ens escanya, esclavitza i menysprea, sempre quedarà un racó per aixecar-se i fer entendre a tots aquests individus que la única cosa que tindrà n és poder i diners; res més.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=6RsrRpjAGi8]