PUBLICAT: 09/08/2010 PER: Mireia Martínez : 0
Fontana di Nettuno

Amb uns 372.000 habitants, Bolònia és coneguda com la “rossa”, tant per la seva orientació política com pel color predominant dels edificis i les teulades del centre històric. També se la coneix com Bolònia la docta, perquè al 1088 es va construir la primera Universitat d’Europa. Es poden recòrrer a peu els més de 40 km de pòrtics que refugien del sol i la pluja estivals.

carrer al voltant de la Piazza Maggiore

Fundada el segle IV a.C i on s’albega l’universitat més antiga d’Europa, actualment és una ciutat d’estudiants que conserva el seu nucli històric malgrat el bombardeig de la II Guerra Mundial que va destruir fins un 40% dels edificis industrials. Un any que es recorda amb fatalitat a Itàlia i sobretot a Bolònia és 1977. Va ser l’any on la crispació entre dretes i esquerres va esclatar: a Bolònia, l’11 de març, va ser dramàtic.

Per visitar us recomanem que us acosteu a la Piazza Maggiore, el cor de la ciutat, que està envoltada per la Basilica di San Petronio i diferents palaus. Més enllà, trobem la fontana del Nettuno, construida al segle XVI en marbre per l’escultor flamenc Giambologna, que vista des d’una perspectiva concreta Neptú sembla estar més content del que sembla amb les quatre criatures als seus peus que representaven els 4 continents llavors coneguts. Al costat de la Piazza del Nettuno trobem el Palazzo Re Enzo (del segle XIII) i sota d’aquest una galeria on si et situes davant d’algú en diagonal i xiuxiueges quelcom l’altre ho sentirà perfectament gràcies a l’espectacular acústica.

Piazza del Nettuno

A l’est de la Piazza Maggiore, la quadrícula que s’estén per Via Clavature i que pertanyia a la Bologna romana, hi ha el Quadrilatero, un lloc pintoresc on les olors i la vista ens deleiten amb les paradetes del mercat on podreu trobar la famosa mortadela i el formatge de Parma. Us recomanem que compreu el que us vingui de gust i aneu a Osteria del Sole (Vicolo Ranocchi, 120) a menjar-ho, només haureu de pagar la beguda (2,50€ una cervesa o 2€ got de vi).

Si anem fins la Via Rizzoli fins la Piazza di Porta Ravegnana veurem Le due Torri, dues torres (Asinelli de 97 metres i Garisenda de 47 metres) que són representatives de la quantitat de torres que hi havia a la ciutat en l’època medieval.

Torri Garisenda

Algunes recomanacions gastronòmiques:
· Gelateria “la Sorbetteria” Castiglione
Uns gelats boníssims, tasteu el de xocolata amb avellana
Adreça: Via Castiglione, 44
Tel.: 051.6237499
www.lasorbetteria.it

· Osteria del Sole
Adreça: Vicolo Ranocchi, 1/0

· Trattoria Fantoni
Un lloc econòmic per menjar amb els locals. Tasteu els parpadelle amb ragou. Tancat diumenge i sopar dilluns.
Adreça: Via del Pratello, 11a
Tel.: 051.236358

· La Linea
Bar per prendre un beure que us oferirà un fantàstic aperitiu per la tarda.
Adreça: sota ler arcades de la catedral

Dades d’interès

· MAMBO
Museu d’Art Modern de Bolònia
Via Don Minzoni 14, entrada gratuita excepte exposició temporal
Horari: de dimarts a diumenge de 10h a 18h. Dijous de 10h a 22h.

Les festes de la vila
· Celebrazioni della Madonna di San Luca: el dissabte abans del 5è diumenge després de Pasqua i el dimecres i el diumenge següents.
· Bologna estate: de juny fins a mitjans de septembre a la ciutat es celebren concerts, cinema i dansa a l’aire lliure.
· Salotto del jazz: el juliol i l’agost es celebra aquest festival de jazz a petita escala, organitzat per 4 locals a Via Mascarilla  (barri universitari, nordest de Via Zamboni).