PUBLICAT: 27/05/2010 PER: Daniel Bossio : 0

Què succeiria si un dels que governen el nostre planteta  llancés un atac nuclear contra Seattle? Peter Bagge, autor de Mundo Idiota i Odio, entre d’altres treballs, parteix d’aquest punt de partida a Apocalipsis Friki (2008), on ens presenta a Perry i Gordo, dos urbanites que aprofiten el cap de setmana per marxar de Seattle a la muntanya. El creador d’historietes nascut a Peekskill, recrea amb una mirada grotesca i un esperit marca de la casa, la reacció d’una sèrie de personatges davant de l’apocalipsi.

La història comença amb els dos protagonistes anant en cotxe cap a la muntanya per desconnectar. Xerrant tranquilament, es dirigeixen cap a un refugi, quan comencen a veure’s sobrepassats per cotxes a tota pastilla. Els dos protagonistes no sospiten què passa, i es limiten a maleïr els kamikazes. A la primera aturada a una estació de servei, la dependenta els rep amb escopeta en mà i els informa de quina és la situació: Corea del Nord ha bombardejat la ciutat de Seattle (per cert, va ser una amenaça real del president d’aquest país al 2003) i el pànic ha entrat en escena. Gordo adopta ràpidament el xip de supervivent i accepta que la situació reclama violència. Perry no ho veu clar, tot i que se li obre un altre perspectiva quan troba un llibre sobre com sobreviure a la natura, però que no esborren el pànic. Dues maneres de veure el món, traçades de forma directa i amena, la més instintiva i primitiva, la de Gordo, i més reflexiva i dubitativa, la de Perry, situen al lector en un marc idoni per oferir una mirada agradablement tosca sobre la condició humana.

Aquest és l’inici d’una història que juga amb les diferents reaccions que podrien tenir éssers humans davant duna catàstrofe similar. Els paletos o palurdos, com els anomena Bagge, reaccionen anant a per totes, amb les paraules copular i matar tatuada per tot el cos; un grup d’intel·lectuals ecològics, reaccionen organitzant un campament en teoria irreductible on els qui hi habiten no han de témer res perquè ho el seu cervell ho té controlat; de la mateixa manera, hi ha un campament de feministes que no toleren l’entrada dels homes, que també consideren que estan salvades perquè les dones poden amb tot. Altres personatges es van creuant en el camí dels dos protagonistes, posant-se de manifest diferents reaccions de la gent quan no hi ha normes ni llei pel mig.

Qui és més animal, qui necessita normes per tot o qui no li calen per res? Peter Bagge es diverteix i ens diverteix rient-se de tot durant les 120 pàgines d’ Apocalipsi Friki publicat per Ediciones La Cúpula.

Agafem noms que apareixen al diari. Com reaccionarien en una situació semblant, per exemple, Macià Alavedra, Francisco Camps, Gerardo Díaz Ferrán, Aleix Vidal-Quadras, Xavier Garcia Albiol, María Teresa Fernández de la Vega, George Bush, Félix Millet, Alicia Koplowitz, Arnold Schwarzenegger i Florentino Pérez? I tu?