Bajos fondos. Una mitología de Nueva York de Luc Sante

0

Luc Sante és l’autor de Bajos Fondos, un bast recorregut per la Nova York de finals del segle XIX i principis del XX, un extens brutal de la seva vida nocturna, la seva vitalitat teatral i musical, però també una anàlisi sociològic de qui i com (mal)vivien els habitants de la ciutat amb més vitalitat del món. Luc Sante es disfressa de Walter Benjamin i passeja el seu Angelus Novus per la Nova York menys il·luminada, o, recordant a Buñuel, la dels oblidats.

A Sante el coneixem per obres com Mata a tus ídolos o per haver col·laborat amb Martin Scorsese durant gestació de Gangs of New York com a expert en els quefers de la ciutat.  És un arqueòleg periodístic, capaç de submergir-se en el passat, escodrinyant en aquest cas la topografia de la ciutat a la qual va arribar als anys seixanta procedent de la seva natal Bèlgica. Amb Bajos Fondos (Una mitología de Nueva York), publicada originalment el 1991, va crear una crua i diàfana instantània de l’embrionària Nova York i pels ciutadans invisibles o els que vivien a les ombres de 1840 a 1919.

Luc Sante no és només un historiador que ens trasllada a un inframón que aflorava cap a la superfície i es barrejava amb la quotidianitat ordinària. A la vegada és capaç de reflectir la vida de gàngsters, camells, proxenetes i prostitutes, fumadors d opi, bandolers, borratxos, jugadors i apostadors en baralles de gossos, carteristes, polítics corruptes, policies corromputs i, en general, els que caminaven pel llindar de la llei i l’ordre i els que ho feien directament pel costat més salvatge de la vida.

Per aquests motius, el caràcter intrahistòric, el revers de la trama i el subtext, ens apassionen tant. Luc Sante s’ha apoderat de l’ànima d’una ciutat en permanent esplendor i ruïna, transitant pels carrers d’una Nova York que era una barreja irrepetible de cosmopolitisme i abandó, segons les seves pròpies paraules.

“La noche es el almacén de los asuntos pendientes en Nueva York. Es la miga de su historia secreta, el monumento a sus víctimas y a sus fracasos, sus depredadores y sus policías. La noche es cuando las personas se meten en problemas, captan el horror, abrazan una religión“. Bajos fondos. Una mitología de Nueva York, de Luc Sante, publicat per Libros del KO, és el llibre definitiu per conèixer els mites sobre els quals es van assentar les llegendes posteriors de la ciutat.

Bajos Fondos. Una mitología de Nueva York (Libros del KO, 2016), de Luc Sante

Comparteix

Sobre el/la redactor/a

Comments are closed.