‘El Arte de Volar’, d’Antonio Altarriba i Kim

0

El Arte de Volar és una novel·la gràfica editada per Edicions de Ponent, recentment premiada com la Millor Àlbum, Millor Guió i Millor Dibuix del darrer Saló del Còmic. Antonio Altarriba i Kim construeixen El Arte de Volar, amb guió del primer a partir de diaris i escrits del pare del primer, Antonio Altarriba, un ancià que al 2001 es va suicidar, llençant-se al buit des d’una finestra de la residència on hi vivia des de 1985. El llibre es converteix en una obra que recupera la història d’Antonio Altarriba, d’Espanya i un retrat desgarrador de l’home del segle XX.

Antonio Altarriba, el pare, va néixer a Peñaflor, un poble a la província de Saragossa. De família rural, el seu dia a dia estava rodejat de murs, tant físics com culturals. Quan va marxar a Saragossa, les dificultats per ser ell mateix es fan notòries, per la situació social i l’esclat de la Guerra Civil dinamiten el seu futur i el del país. Camps de concentració, alguna moment on sí vola, i un munt de situacions, on tasta la vida en tots els seus sabors, permeten a Antonio sobreviure; però sovint se sent frustrat pel passat, pel present i per un buit que l’arroseguen com un mort en vida.

El Arte de Volar parla de la vida en el sentit més ampli: l’educació; la llibertat; l’amor; els ideals i la virtut de viure sent conseqüent; la guerra; l’autoengany i el fatal intent de viure d’esquenes al que un realment sent; el fals plaer de viure cec davant la realitat; l’amistat; la família; la capacitat de l’home per manipular, mutar i sentir-se triomfador només per diners; el sí que reben els grans noms i  el no que rep qui no és ningú; el poder del terror; la maldat; l’enveja; el ressentiment; la buidor i el mal que provoquen l’avorriment i la ignorància; la traició; i la llista continuaria, una llista de temes vitals (cadascú es farà la seva) que en teoria tots coneixem però que en el dia a dia s’obliden sovint.

El Arte de Volar passa a ocupar un lloc al costat de Maus d’Art Spiegelman, Reyes Disfrazados de James Vance i Dan Burr (amb  tots guarda similituds temàtiques i formals) i Palestina. En la Franja de Gaza de Joe Sacco, i directament a la llista de còmics (i d’obres en general de la literatura espanyola) que perduraran al llarg del temps. La força narrativa, amb una riquesa gramatical i sintàctica de la que el lector només pot sortir guanyant, gràcies a frases com ‘Si lo aceptas, o como yo, lo reivindicas, lo vulgar acaba convirtiéndose en excepcional‘, sorprèn i enganxa; el dibuix mesurat, tant discret com brillant, és realista i sobri. El resultat, d’una categoria abrumadora.

El Arte de Volar és història d’Espanya, història del món, en forma de desbordant novel·la gràfica que ens regala una reflexió sobre la vida sincera, verídica i real. És un llibre que trascendeix el gènere, i que està predestinada a ser una obra referencial. Una autèntica obra mestra en el sentit més ampli i estricte de la paraula. Realment, el que cal és llegir l’obra, perquè tot el que podem explicar els que l’hem llegit és poc. Per mi, ho té tot.

El Arte de Volar from polinomio on Vimeo.

Comparteix

Sobre el/la redactor/a

Comments are closed.