PUBLICAT: 10/12/2013 PER: Daniel Bossio : 0

Estragos de una juventud sónica, d'Ignasi JuliàSi Ignasi Julià no necessita presentació, què podem dir de Sonic Youth. Julià va ser el primer periodista del país en entrevistar la banda nord-americana, com a musicòleg i com a descobridor i seguidor. Des d’aquell moment, l’amistat entre ells va néixer i créixer. Uns interessos artístics comuns, no només musicals, va donar peu a que la relació entre ells es mantingués viva fins a dia d’avui. L’adoració i coneixement que Julià té del grup més influent dels darrers trenta anys, així com un vincle conreat a base d’entrevistes, correus, dinars, sopars i trobades vàries, fan possible Estragos de una juventud sónica (Alternia Editorial, 2013), biografia més que autoritzada, com l’anuncien, de la banda de Noya York. El fundador de Rockdelux i Ruta 66 (de la que és ara editor en cap) ofereix un inesperat i sorprenent retrat, des de les entranyes i la profunditat, amb la música i l’amistat, i l’ofici, com a testimonis, esdevenint un intens, divertit i apassionant dibuix del grup més enyorat del moment.

Julià ens convida a entrar a la biografia dels autors d’obres referencials de la cultura popular com Daydream Nation, Goo o The Eternal des del centre de l’acció, des de dins, fent-nos partícips d’alguns dels moments que ell va viure amb la banda. Ara, que també hi ha espai per introduir-se a l’art dels nord-americans, a través d’un anàlisi acurat i apassionat dels seus discs. El periodista és un gran coneixedor dels seus treballs, i només d’aquesta manera es pot arribar a les reflexions i instruccions d’ús que hi fa per acostar-nos a a l’extensa i imprescindible discografia del grup. El repàs és exhaustiu. Des dels inicis, fins la separació de Thurston Moore i Kim Gordon, que posa fi (definitiu?) a més de trenta anys de trajectòria, Julià recorre amb la gracilitat i el seu característic to entre romàntic i barroc per les diferents etapes de Sonic Youth, des dels inicia i la cerca d’un so fins els moments d’incertesa posteriors al trencament del matrimoni Moore-Gordon, del que es parla i bastant. Sense ordre cronològic, ens aturem a diferents capítols de la vida i obra dels protagonistes, aturant-se a moments cabdals de la seva història, els principis dels vuitanta, el post-punk, el noise-rock, CBGB… i Sonic Youth intentant fer-se un forat a l’escena; el boom del punk–rock dels noranta, amb Nirvana al capdavant i la presència del grup com a mentors de Cobain i cia; la influència de Jim O’Rourke en el so del grup durant el temps que va formar part de la banda de forma oficial; les inquietuds artístiques de Moore, Ranaldo i Gordon (no paren, projectes personals a dojo des de sempre, i ara encara més), així com la seva visió del món del l’art, del rock n’ roll, i de l’escena cultural al seu país; els anys com a independents, els anys de Geffen, el retorn als inicis amb Matador Records, les sensacions i emocions de pertànyer o no a una major; fotos, un bon grapat, amb les que es posa punt i final, de totes les etapes, de concerts… i MÚSICA, molta música, l’amor cap a ella, per part dels membres del grup, per part del periodista, l’estudi de la seva trajectòria, sempre, des de dins, i des de les paraules d’algú que ha punxat la seva discografia infinites vegades.

Des del coneixement i des de la sapiència de tants anys d’ofici, com a crític i com a fan, amb la capacitat de delectar-nos amb una propera i àmplia panoràmica del grup, trencant la barrera que ens separa del món de l’art i dels seus protagonistes, traslladant-nos a la seva pròpia dimensió, emplaçament sagrat des de la distància però segur i entenedor des de la proximitat a la que ens convida l’autor, l’obra serveix per conèixer el grup, els seus membres, reconèixer uns anys i unes etapes de l’escena musical, per impregnar-nos de Sonic Youth, i en definitiva, per gaudir del grup, del periodisme cultural marca de la cada de l’autor, mentre tornem a refrescar neurones i oïdes amb la seva música.

Estragos de una juventud sónica no és el llibre definitiu sobre Sonic Youth. No és la biografia idònia ni perfecta. És ni més ni menys que el llibre d’ un amic del grup i gran coneixedor de la seva obra (i de la història de la música) ha decidit fer per compartir el seu amor i coneixement amb els lectors que decideixin dedicar unes hores a aquest recomanable i transitat viatge amb l’eterna joventut sònica dels protagonistes.

Sonic Youth amb Ignasi Julià