PUBLICAT: 09/06/2010 PER: Mireia Martínez : 0

El huerto urbanoI com ho pots fer? Doncs per començar et recomanem el nou llibre de Josep Mª Vallès El huerto urbano, manual de cultivo ecológico en balcones y terrazas d’Ediciones Serbal. Aquest comença amb un pròleg de Bigas Luna, que descobreix al lector la seva afició al cultiu de fruites i verdures. Seguidament, l’autor presenta l’obra on explica el punt de vista pràctic del llibre i per a qui està pensat: perquè persones sense coneixement sobre plantes o horticultura puguin començar des de zero a produir aliments al balcó de casa seva. Josep Mª Vallès explica a la Introducció la definició d’hort urbà i seguidament a un apartat titulat Funcionament de les plantes ens  explica des de la fotosíntesi a la diferència de plantar en un recipient o directament al terra. El següent apartat es titula La instal·lació de l’hort i ens explica on situar l’hort o quin tipus de terra és aconsellable utilitzar, així com les diferents eines que ens seran d’ajut, etc.

A Anem a cultivar ens explica les caractrístiques de les llavors o les diferències entre l’adob químic o l’orgànic, com regar i la collita. A La planificació de l’hort ens presenta una taula amb les estacions i què s’ha de sembrar, recollir, transplantar…, i la compatibilitat entre plantes i com afeta a que puguin créixer plegades. En l’apartat Compost al balcó ens explica com fabricar aquest tipus de matèria nosaltres mateixos i a Hortalisses de balcó quines són les addients per cada estació, així com de quina manera cultivar-la, quines enfermetats són els més comuns, etc. Amb un apartat final titulat Plagues i enfermetats on podem arribar a saber de quin color es tornen les fulles si hi ha falta de nitrògen o els problemes que generen les formigues. A més, Josep Mª Vallès ens indica recursos online que ens poden guiar (com per exemple, www.huertourbano.com) i un Glossari que ens ajudarà a entendre termes en els que es refereix.

Enciam llest per recol·lectaralbergínia

Com podeu veure és una obra molt completa (pel nostre gust li manquen imatges de més bona qualitat i més grans) que introdueix tant als inexperts en horts urbans, com als experts que poden utilitzar el llibre com a  manual de consulta; . Per un hort urbà us recomanem Leopoldo, una solució pràctica, neta que cap a qualsevol balcó perquè és una estructura lleugera i feta per materials 100% reciclables, que va obtenir el premi ADI-FAD de disseny el 2001.


El huerto urbano
Manual de cultivo ecológico en balcones y terrazas

Autor : Josep Mª Vallès
PVP: 17,90 €
240 pàg. 2009; 5ª edició
.