PUBLICAT: 08/11/2013 PER: Elisenda Guiu : 0

“Les rates no maten rates”, diu el protagonista de l’obra que es pot veure aquests dies al Teatre Lliure de Gràcia, amb direcció d’Àlex Rigola. Es tracta d’ El policía de las ratas, obra basada amb un conte de l’escriptor Roberto Bolaño que duu el mateix títol i que el director català ha portat a escena. La proposta ja es va poder veure l’agost passat en el marc de la Biennale di Venezzia, i de fet va ser l’espectacle inaugural del festival. No és la primera vegada que Rigola crea un muntatge a partir d’un text de l’escriptor xilè, ja que prèviament havia adaptat el text 2666. Per l’ocasió del Lliure, ha comptat amb dos reconeguts actors també amb experiència amb ell, com són l’Andreu Benito i el Joan Carreras.

La història és una faula que s’ubica a una claveguera en una comunitat de rates. Treballadores, cooperatives i exquisidament educades, són els membres afortunats d’una societat que a priori no coneix el crim violent. Tanmateix un dels dos personatges descobreix una atrocitat, i inicia la recerca del criminal. És doncs també una història policíaca, amb tots els elements de la novel·la negra, que alhora aprofundeix en la solitud dels personatges.

Els actors no van vestits de rosegadors ni l’escenari intenta emular l’aspecte tenebrós de les clavegueres. La posada en escena és totalment sòbria i damunt un terra blanc, destaquen les dues figures fosques dels protagonistes i l’immens cos cobert o un bassal de sang.

2

El to narratiu del relat es manté, accentuat fins i tot amb dos micròfons amb els quals es projecta amb més força la narració a públic, si bé també hi ha petites parts de diàleg. El conte de Bolaño és una reflexió sobre la la lluita de l’individu per defugir la uniformitat o la reivindicació al dret a la diferència, però sobretot, és una metàfora sobre la degradació d’una societat i el comportament autodestructiu de la nostra espècie. Perquè, finalment, com conclou el protagonista, potser sí que les rates també maten rates.

actors1

 

On? Teatre Lliure Gràcia

Quan? De dimecres a divendres, 20:30h. Dissabte 17:30 i 21:00h. Diumenge 18:00h. Fins el 24 de novembre

Preu? De 22 a 29 euros. Dia de l’espectador: dimecres i dissabte tarda.