Jornada de memòria històrica ahir a Barcelona. Joan B. Culla i Carmen Esteban feien de cicerone de l’historiador Antony Beevor, gran protagonista ahir al vespre al CCCB, qui presentava a l’ Aula 1 del museu barceloní el seu darrer llibre, el més que comentat El Día D. La Batalla de Normandia. Unes 200 persones omplien una sala que es va fer petita quan Beevor començava a fer cinc cèntims del que podem trobar en el llibre. Abans, Culla exposava les seves notes sobre El Día D; dedicava paraules d’elogi cap a la vasta obra del britànic, centrant-se en aquest assaig sobre la batalla de Normandia; Culla destacava la plasticitat de la prosa i la qualitat cinematogràfica de la mateixa, així com els retrats dels mandataris dels bàndols i divisions que protagonitzaren la guerra. Els detalls, la ironia i el “flemàtic distanciament” són virtuts essencials de Beevor; per cert, fou capità de l’exèrcit anglès, apunt assenyalat com anècdota final de l’exposició de Culla.
Beevor, en un excel·lent castellà, va desbordar la sala gràcies a la simplicitat i sapiència amb la que explica la història. La seva ponència l’iniciava reflexionant sobre la quantitat de morts que els aliats van omitir per no escandalitzar l’opinió pública. Indicà l’exemple de la guerra d’Irak, on els civils es comptaven al segon. Durant la 2 G.M encara es podia amagar informació. Enuncià els errors del Coronel Montgomery, qui havia ideat el pla mestre que resultà un absolut fracàs, amb l’agreujant de no reconèixer-ho i d’amagar informació. Una altra dada apuntada per Beevor és la diferència de tarannàs entre francesos i nordamericans; l’excessiva susceptibilitat dels francesos s’enfrontà amb la falta de sensibilitat dels nordamericans, agreujant d’aquesta manera les ja tocades relacions diplomàtiques degut a la falta de confiança de Roosevelt vers De Gaulle. Tot plegat va provocar una situació confosa que Beevor disecciona a El Día D. La Batalla de Normandia, a més del dia a dia de la batalla iniciada el 6 de juny de 1944.
Antony Beevor, autor de llibres com La Guerra Civil Española, durament criticat pels que s’inventen la història i la manipulen al seu gust, otorga reputació i rigor a la disciplina. Beevor és rigorós, i l’estil narratiu, pla, cinematogràfic i honest, permet al lector enriquir-se i aprendre d’on venim. De moment, El Día D encapçala la llista de llibres més venuts.
Per a més informació, consultar: www.diadminutoaminuto.com i www.antonybeevor.com
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=A4ijWjJetWc]