Avui, dilluns 7 de desembre, la Filmoteca de Catalunya estrena nou cicle dedicat al cinema nord-americà de la dècada dels 70, l’anomenat New Hollywood.
Una bona oportunitat per recuperar uns títols imprescindibles de la història del cinema, recomanables per tornar-les a veure, i més encara per portar a un jovent que potser encara no saben què van fer els Scorsese, Coppola i cia. als 70’s. El cinema nordamericà passava per una etapa on el conservadurisme de fons i forma de les produccions, destinades a omplir sales a base de cinema per la família, col·lapsà la indústria de pel·lícules sense punt de vista ni esperit d’experimentació. La idea de cinema com a cultura de masses rentable i eficient s’imposava a la d’expressió artística.
Afortunadament, la generació de Coppola i Scorsese, aquests de la mà de Roger Corman, Harvey Keitel, Robert De Niro, Dennis Hopper, Peter Fonda, Al Pacino, Peter Bogdanovich, Brian De Palma i un ja experimentat John Cassavettes, entre d’altres, van aconseguir recuperar una de les essències de la indústria cinematogràfica, que és la d’expressar una actitut i un enfoc tant de la vida com del propi cinema.
Fins el 31 de gener del 2010, hi desfilaran títols tant importants com El Padrino i El Padrino 2 parte, les dues grans obres mestres de Francis Ford Coppola, la road movie Easy Rider de Dennis Hopper, El Fantasma del Paraíso, una revisió pop de El Fantasma de la ópera, gentilesa de Brian De Palma, Lenny de Bob Fosse, on Dustin Hoffman dóna vida al cómic Lenny Bruce, A Woman Ander the Influence de John Cassavetes, Bienvenido Mr. Chance de Hal Ashby, amb un gran Peter Sellers, Escalofrío en la Noche, el debut de Clint Eastwood com a director i el documental El Chico que conquistó Hollywood, que narra la vida d’un dels productors més importants d’ aquells anys, Robert Evans.
Aquí teniu tota la programació i l’extens article sobre el cicle realitzat per la Filmoteca.