PUBLICAT: 28/06/2011 PER: Mireia Martínez : 0

© Joan Colom

Joan Colom i Altemir (Barcelona, 1921) presenta Àlbum, un recull inèdit amb 76 fotografies d’època. L’exposició comissiarada per Irene Mendoza i titulada Àlbum estarà a la Fundació Foto Colectania del 23 de juny al 29 d’octubre i mostra la vida al barri del Raval de Barcelona entre els anys 50 i 60.

Colom plasma l’interès pel carrer i la gent en les instantànies que conformen la mostra, convertint el material en la crònica d’un barri i una època que forma part de la sèrie Gente de la calle. És a l’edat de 36 anys quan aquest barceloní comença a captar el barri des d’una perspectiva realista i crua, sense preciosme ni virtuosisme artístic, imperants en l’època. El 2002 va guanyar el Premi Nacional de Fotografia, com a reconeixement a la seva trajectòria i al llegat documental i històric que aporten les seves fotografies.

© Joan Colom

76 són les fotografies en blanc i negre que va escollir Joan Colom i conformen l’Àlbum que va regalar a l’històriador i crític de fotografia Josep Mª Casademont. Aquest present contenia les fotos que el propi Colom va considerar les seves favorites i que plasmaven la realitat del què es coia al barri xinès: “no sabía que hacía fotografía social, buscaba imágenes que me emocionaran. Yo hago la calle. Con mis fotografías busco ser una especie de notario de la época“; afirmava el propi Colom. En motiu de l’exposició la Fundació  Foto Colectania, juntament amb l’editorial RM han coeditat un preciós catàleg que pretèn ser una reproducció real de totes les fotografies de l’àlbum tot respectant el muntatge i l’ordre que el propi Colom va fer, en un llibre editat de forma impecable i que tindrà distribució internacional.

Una de les fotografies que conforma el recull i que encapçala aquest article és la del propi Joan Colom (feta per Ignasi Marroyo) amb la càmera al coll, atent i retratant dinàmicament l’activitat diurna o nocturna del barri xino. Misèria, prostitució, gent gran, mirades, gestos, actituds… però sobretot dones. Uns retrats femenins d’aires fellinians que conformen  la vida al carrer d’una Barcelona en plena dictadura franquista (1939-1975) i que començava a recuperar-se econòmicament gràcies a l’aliança amb els Estats Units i l’activació del Pla Marshall i l’irrupció de l’automòvil com a mitjà de transport vora els 60.

© Joan Colom
© Joan Colom

Àlbum
(Del 23 de juny al 29 d’octubre)
Fundació Foto Colectania
c/ Julián Romea 6, D2
d’11 a 14h i de 17 a 20:30h
primer dissabte de mes entrada gratuïta