Tapats del Primavera Sound 2010: The Clean

0

Més de 30 anys de carrera, reivindicats per Yo La Tengo, Sonic Youth i Pavement entre d’altres, aquesta banda de Nova Zelanda, The Clean, banda formada per banda liderada pels germans Hamish i David Kilgour i Robert Scott, és una de les hereves del so dels Beatles, Kinks, Velvet Underground, The Seeds, 13th Floor Elevators i els Pink Floyd de Syd Barrett, per citar alguns dels màxims exponents d’aquells gloriosos i psicodèlics anys.

Al 1978 varen iniciar el seu camí, però no varen publicar el primer single fins el 1981, ni més ni menys que Tally Ho. Després arribaren Beatnik i Getting Older, i els EP’s Boodle Boodle Boodle i Great Sounds. Posterioment, van recopil·lar cançons per publicar l’ LP Oddities. Al 1982, The Clean van separar, i els germans Kilgour formaven The Great Unwashed, publicant Clean Out of Your Mind (1983), nom que ho diu tot, i que és un treball ple de psicodèlia i experimentació que òbviament sona a la banda que ens ocupa. Es van dissoldre immediatament, tot i que abans van publicar l’EP Singles (1984). Robert Scott va formar The Bats, banda amb la que ha tingut continuïtat fins el dia d’avui, només cal que recordem discs com el primer, Daddy’s Highway (1987), o el darrer, The Guilty Office (2009). Apuntar que al 1986 es va publicar Compilation, un recull dels millors temes publicats durant els primers anys de The Clean: 18 temes espatarrants, on no falten Billy Two, Tally Ho, Flowers, Beatnik, Getting Older, Slyg Song, Quickstep i Oddity, entre d’altres.

The Clean es van tornar a reunir per una sèrie de concerts al 1988. La banda tornava a funcionar, i al 1990 van publicar l’excel·lent Vehicle. Varen fer gira mundial, però després es van tornar a separar, tornant cadascú als seus projectes, excepte Hamish Kilgour, inactiu durant els primers anys dels 90’s. Però la segona meitat dels 90’s van tornar amb dos discs consecutius, sonant com una banda apareguda en aquells anys, Modern Rock i Unknownk Country, on les influències indie de l’època abunden, fusionant així passat i present del pop. Van tornar a desaparèixer, i no va ser que van tornar fins el 2001, amb Getaway, que va passar totalment desapercebut. Posteriorment, van publicar recopil·latoris i dos directes: Anthology (2002), Syd’s Pink Wiring System: Live in New Zealand (2000) i Mashed: Live in New Zealand 2007 (2008). Abans de la gira ‘Mashed’, havien realitzat el ‘Bangers and Mash Tour’, per celebrar el 50è aniversari de Hamish Kilgour. La trobada els va activar i van fer un gira pels EUA, obrint en una data per Yo La Tengo.

Després de la gira del 2008, es van tancar a l’estudi, i a finals de 2009, van publicar l’excel·lent Mister Pop (2009). The Clean han tornat, i després de 20 anys sense trepitjar el vell continent com a grup, estan de gira un altre cop per Europa, on toquen els seus clàssics i els temes d’aquest darrer treball. I com a mostra del seu bon estat de forma, deleiteu-vos amb un dels temes de Mister Pop, In the Dreamtime U Need a Rubber Soul, tota una demostració de com ha de sonar una cançó pop:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=LTbG26oEbwU]

Comparteix

Sobre el/la redactor/a

Comments are closed.