PUBLICAT: 01/03/2010 PER: Daniel Bossio : 0

Diumenge 7 a les tantes de la matinada de l’hora peninsular es celebra la 82a edició dels Premis de l’ Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques, els temibles Oscar. El show, excessiu per alguns, glamourós per altres, serà presentant aquest any pels actors Steve Martin i Alec Baldwin. Els premis de Hollywood, d’una repercussió mediàtica i comercial intocables, demostren un cop més que la seva selecció de pel·lícules és del tot criticable. El cinema és un producte o art? Queda clar que l’Acadèmia tracta el cinema des d’una vessant comercial, com no podia ser d’una altra manera valorant el món en el que vivim. Només cal mirar les nominacions d’enguany, i com sempre, alguns dels millors films no hi són. La gran diversió que ens queda és que cadascú es faci la seva quiniela particular, i recordar aquelles pel·lícules oblidades per l’Acadèmia precisament per ser un cinema fet des del punt de vista de cinema com un art i no com un simple negoci. Aquí tenim totes nominacions.

A la gala d’enguany, per primer cop ens trobem amb 10 pel·lícules nominades en la categoria Millor Pel·lícula de l’any. Avatar, The Blind Side, An Education, Precious, Un Tipo Serio, Malditos Bastardos, En Tierra Hostil, Distrito 9, Up i Up in the Air són les nominades. Així que les 4 primeres són millors pel·lícules que Enemigos Públicos, Donde Viven los Monstruos, The Road, Los Límites del Control i Si la Cosa Funciona? No podem fer res davant el 3D, ni davant dels telefilms amb estrelles, i encara menys davant horterades lacrimògenes. En la categoria a Millor Actor, es fa justícia amb el gran Jeff Bridges. L’ actor de Los Àngeles ha estat nominat per cinquena vegada a la seva carrera per Corazón Rebelde. És una bona oportunitat perquè els Oscar ens facin callar i premïi la trajectòria d’un actor que ha treballat amb directors de la talla de Peter Bogdanovich, Michael Cimino, John Carpenter, Terry Gilliam i els germans Cohen. Quants poden defensar una carrera i una honestedat com la de Bridges entre els nominats? Ni George Clooney (Up in the Air) ni Morgan Freeman (Invictus); Colin Firth (Un Hombre Soltero) i Jeremy Renner (En Tierra Hostil)… res a dir, com res diuen les seves interpretacions. Si Johnny Depp ni Michael Stuhlbarg no es mereixen estar nominats com a Millor Actor, el meu nom és Lionel Messi i quan no entreno, sóc oficinista, senzillament perquè m’agrada l’olor a oficina. Com a Millor Actriu, tenim a la gran i inimitable Sandra Bullock (The Blind Side). Quina imatge si Sandra Bullock guanya un Oscar, seria tan grotesc com si Arnold Schwarzeneger es presentés a president dels EUA i guanyés. Com està el circ, la Bullock millor actriu, i ja posats, Avatar i Renner com els altres premiats. Les altres nominades són Helen Mirren (The Last Station), Carey Mulligan (An Education), Gabourey Sidibe (Precious) i Meryl Streep (Julie & Julia); totes elles interpreten personatges interesantíssims, en un premi que serà un altre dels grans Razzies de la nit. Entre els nominats a Millor Secundaris tenim per una banda a Matt Damon (Invictus), Stanley Tucci (The Lovely Bones), Christoph Waltz (Malditos Bastardos), Christopher Plummer (The Last Station) i Woody Harrelson (The Messenger). L’alemany ha de guanyar i de carrer. Penélope Cruz (Nine), Vera Farmiga i Anne Kendrick (Up in the Air), Maggie Gyllenhaal (Corazón Rebelde) i Mo’nique (Precious), són les nominades en el bàndol femení. I si guanya Avatar, Renner i la Bullock, haurien de guanyar o bé Pe o bé Mo’nique. Més Razzies.

A Millor Pel·li Estrangera trobem Un Profeta, La Cinta Blanca, Ajami, La Teta Asustada i El Secreto de tus Ojos. Un Profeta ha de guanyar aquest Oscar. I La Cinta Blanca per la seva banda ha de guanyar l’Oscar a Millor Pel·lícula tot i no estar nominada, en la que diuen que podria ser una de les sorpreses de la nit, en el supòsit el director del certamen fos un servidor. A Millor Pel·li d’Animació, lluitaran pel títol Up, Fantastic Mr. Fox, The Princess and the Fog, The Secret of Kells i Coraline, en un premi assegurat per l’obra mestra de Pete Docter i companyia, sense desmerèixer cap de les altres. A Millor Direcció Artística, els agraciats són Avatar pel control absolut de la tècnica, barata però efectiva del hiperrevolucionari 3D, Nine, perquè mira que ballen bé, el renovat Sherlock ‘MTV’ Holmes, The Young Victoria i el Parnassus de Terry Gilliam. Com a l’ex-Monty Phyton no li donaran, tenim un altre Razzie en camí. A Millor Fotografia, Avatar (què dirà Christopher Doyle…tot i que en aquest té la pinta que els Oscar li rellisquen…), Harry Potter XXVIII, En Tierra Hostil, Malditos Bastardos i La Cinta Blanca. Em sap greu per Tarantino, però La Cinta Blanca ha de guanyar. Harry Potter guanya l’Oscar a Millor Cinematografia…, quin titular…potser aquest Razzie, pensant-ho bé, és gairebé insuperable. A Millor Director, com Michael Mann, els germans Cohen i Michael Haneke són realment jugadors de bàsket, i Woody Allen tenista, han quedat fora. James Cameron, Quentin Tarantino, Kathryn Bigelow, Lee Daniels i Jason Reitman són els que opten al gran premi individual. Què podem dir… que pobre Tarantino. A Millor Muntatge, Avatar s’endurà un altre Razzie, per sobre de Distrito 9, Precious, En Tierra Hostil i Malditos Bastardos. Com a nominats a Millor Guió Adaptat, tenim una altra de les pel·lis recomanables del certamen, In the Loop, An Education, Precious, Distrito 9 i Up in the Air. A Millor Guió Original trobem Malditos Bastardos, En Tierra Hostil, The Messenger, Up i Un Tipo Serio. I Avatar no està nominat? Els fans ja tenen tema de debat.

Ens deixem alguns Premis, els podeu consultar a la web oficial dels Oscar, on també podreu veure totes les nominacions, totes les pel·lis nominades i el full de ruta de la gala en format ideal per imprimir i seguir aquests Oscars i/o Razzies còmodament a la matinada de diumenge a dilluns. Recordar que Avatar i En Tierra Hostil acumulen 9 nominacions, i es presenten com les gran favorites d’aquest show de la indústria del negoci cinematogràfic. Malditos Bastardos, amb 8, Precious i Up in the Air amb 6, Up amb 5, i Distrito 9, Nine i Star Treck amb 4, són els films quer parteixen com a favorits en la festa del glamour més mediàtic, productiu i comercial.

Tanta roba cara i parafernàlia per què? Perquè es parli de com van vestits els artistes i per omplir pàgines de premsa rosa? Els Oscar d’aquest any, més que mai, són els veritables Razzies.

La nostra quiniela particular:

-Millor Pel·lícula: Un Tipo Serio i Malditos Bastardos, ex aequo
-Millor Director: Quentin Tarantino
-Millor Actor: Jeff Bridges
-Millor Actriu: Helen Mirren
-Millor Actor Secundari: Christoph Waltz
-Millor Actriu Secundària: Maggie Gyllenhaal
-Millor Pel·lícula d’Animació: Up
-Millor Direcció Artística: The Imaginarium of Doctor Parnassus
-Millor Fotografia: La Cinta Blanca
-Millor Vestuari: The Imaginarium of Doctor Parnassus
-Millor Documental:
?
-Millor Curt Documental: ?

Millor Muntatge: Malditos Bastardos
-Millor Pel·lícula Estrangera: Un Profeta i La Cinta Blanca, ex aequo
-Millor Make Up: Il Divo
-Millor Música Original: Up
-Millor Cançó Original: “The Weary Kind”, de Corazón Salvaje
-Millor Curt Animat: ?
-Millor Curt: ?
-Millor Edició de So: Malditos Bastardos
-Millor So Mixing: Malditos Bastardos
-Millors Efectes Especials: Distrito 9
-Millor Guió Adaptat: In the Loop
-Millor Guió Original: Un Tipo Serio