William S. Burroughs: A Man Within

0

Oscilloscope, la productora del Beastie Boy Adam ‘MCA’ Yauch, té a punt William S. Burroughs: A Man Within, documental sobre un dels autors que formaven part de la generació beat, juntament amb Jack Kerouac, Allen Ginsberg i Neal Cassady, entre d’altres. El director del projecte és Yony Leyser, qui treballant per un diari va escriure un extens article titulat From Beatnik to Anarchist: Radical Eruption in Lawrence, a partir del qual es va motivar per crear una pel·lícula sobre l’autor de El Almuerzo Desnudo i Yonqui. La generació beat varen ser un grup d’artistes que van coincidir a Nova York a finals dels anys 40 amb una mirada experimental, creativa, desenfadada i que buscava trencar les formes típiques i clàssiques de la literatura, i que va donar peu als moviments contraculturals dels 60. El terme beat el va suggerir Jack Kerouac durant una entrevista de finals de 1952 amb l’escriptor John Clellon Holmes, autor de Go, considerada la primera novel·la beat. La influència dels beatniks, mot que neix com una derivació de beat per desprestigiar aquests artistes titllats d’antipatrioties i comunistes en el seu moment als EUA; ha influenciat de manera evident en el món de la música, de la literatura, del cinema fins el dia d’avui. Un tret característic de la literatura beat són els personatges sense límits, envoltats de drogues, sexe, alcohol i bohèmia, qui Kerouac i Burroughs traçaven amb una naturalitat abrumadora, pel simple motiu que ells escrivien sobre el que vivien i sentien.

Leyser va iniciar el projecte de William S. Burroughs: A Man Whitin amb una sèrie d’entrevistes a amics de Burroughs que encara vivien a Lawrence; aquests el van introduir a Charles Plymell, poeta de la generació beat, qui a la vegada el va apropar a Sonic Youth, amics de Burroughs, i amb qui va treballar en l’àlbum de narracions Dead City Radio. Recordem que Burroughs va col·laborar amb Kurt Cobain i Nirvana en l’EP The “Priest” They Called Him, i amb U2 en el video de Last Night on Earth. Després de que Leyser conegués a Lee Ranaldo i Thurston Moore, el projecte es va disparar. A part dels dos guitarres de Sonic Youth, Iggy Pop, Patti Smith, Gus Van Sant, David Cronenberg, Peter Weller, qui actua de narrador del film, són alguns dels entrevistats que apareixen en el documental que s’estrenarà a l’Slamdance Film Festival 2010. S’espera que arribi en DVD a la tardor del mateix any, almenys als EUA, i formarà part d’un gruix de documentals presentats sota el títol Independent Lens, en el marc de PBS.org.

La banda sonora ha estat obra de Sonic Youth i Patti Smith. El film està basat en les entrevistes i en imatges i fotografies inèdites de l’autor de Los Chicos Salvajes, Queer, Tierras del Occidente i Gato Encerrado, entre d’altres, i un dels escriptors més importants del segle XX. Com apunt final, dir que la mateixa productora està preparant Howl, una biopic sobre Allen Ginsberg.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=sHmmnGfgWPs]

Comparteix

Sobre el/la redactor/a

Comments are closed.