PUBLICAT: 02/04/2009 PER: Daniel Bossio : 0

latouche_coberta_web1S’ha publicat en català a travès de Tres i Quatre S.L i Institut del Terrritori El petit tractat del decreixement serè, de Serge Latouche. Primer fa un anàlisi de la situació actual d’un món desencantat i deshumanitzat; la segona part explica què és el decreixement en sí. Lògicament, l’autor ho explica millor:

“…El desenvolupament sacrifica els pobles i el seu benestar concret i local a l’altar d’un “bentenir” abstracte, desterritorialitzat. Aquest sacrifici en honor d’un poble mític i desarrelat es fa en benefici dels “empresaris del desenvolupament”: multinacionals, responsables polítics, tecnòcrates i màfies. Avui el creixement és només un negoci rendible amb la condició de fer-ne recaure el pes i preu en la natura, en les generacions futures, en la salut dels consumidors, en les condicions de treball dels assalariats i, més encara, els països del sud. És per això que cal una ruptura…Tots els règims han estat productivistes…Tots han considerat el creixement econòmic la pedra angular… El canvi indispensable no és dels que es podrien resoldre amb una simple elecció fent pujar un nou govern… El que cal és un canvi més radical… una revolució cultural que desemboqui en una refundació de la política.”

A l’última part presenta el seu programa polític, on explica com canviar el sistema i crear una societat en la qual es viurà millor treballant i consumint menys, argumentant de forma clara i profunda un canvi de valors que signifiqui una altra mirada sobre el món i una altra manera de copsar la realitat.