PUBLICAT: 20/06/2011 PER: Daniel Bossio : 0

Una altra bona notícia per part de Sajalín Editores, i com no, en forma de llibre. Aquest cop, el títol de l’obra és Mía es la venganza, novel·la curta de Fiedrich Torberg publicada al 1943, sent un dels primers relats publicats sobre l’Holocaust. Torberg va esciure la novel·la durant el seu exil·li, i en ella descriu els horrors viscuts en primera persona al camp de concentració de Heidenburg, a la frontera amb Holanda.

El llibre s’inicia amb un home esperant al moll del port de Nova Jersei a un grup d’amics procedent d’Europa. Estem a l’any 1940, i a Europa el terror nazi s’està escampant. Durant l’espera, un ancià coix se li apropa, interessat en saber a qui espera el primer home. Aquest espera a setanta cinc coneguts, però mai arriben. L’ancià aprofita per explicar-li les seves vivències al camp de concentració de Heidenburg, on va destapar-se el dilema moral de morir lluitant o el de fugir i sobreviure, que suposa finalment la gran reflexió d’aquesta obra.

Publicada en castellà per primera vegada, l’obra de Tolberg resulta un colpidor testimoni d’algú que va patir el gran drama del segle XX. Cru, real, veraç i contundent, les 114 pàgines de l’obra mestre de l’escriptor vienès, qui va treballar com a escriptor, periodista i editor a Praga i a Viena. va fugir primer a França i posteriorment als EUA. Al 1938 va ser convidat pel New York PEN-Club com un dels 10 escriptors anti-nazis més importants, juntament, entre d’altres, amb Heinrich Mann, Franz Werfel, Alfred Döblin, Leonhard Frank i Alfred Polgar. Conegut també pel pseudònim Friedrich Ephraim Kantor, va treballar a Hollywood com a guionista, fins que al 1951 va tornar a Viena.

Ja anava sent hora que es publiqués al nostre país Mía es la venganza, i conèixer per fi l’obra més representativa del gran Friedrich Tolberg, un autor compromès que sí va entendre la possibilitat de denunciar a través de la literatura els crims contra la humanitat del nazisme, i el més meritori, fent-ho quan això succeïa. Mai és tard per aprendre dels errors de la història, sempre i quan estiguem disposats a aprendre’n.