PUBLICAT: 01/02/2016 PER: Daniel Bossio : 0

Pequeño fracaso, de Gary Shteyngart (Libros del Asteroide, 2015)

Segur que us sonen obres com Absurdistán o Una súper triste historia de amor verdadero. Són dues de les obres de Gary Shteyngart, a qui ara ens aproximem a través de la seva darrera obra publicada per Libros del Asteroide, sota el títol Pequeño fracaso, que era el simpàtic nom que rebia de la seva mare per motius que coneixereu si llegiu el llibre. Estem davant d’un dels escriptors de moda del panorama literari nord-americà, detall que ens provoca incredulitat. I és també articulista, per exemple, a The New Yorker, Granta i al magazine del New York Times. I espereu, perquè només té 43 anys, i el llibre del qual vull parlar és una autobiografia!?!? Tot plegat feia sospitar que estàvem davant de l’enèsima falsa alarma en forma d’artista de la dècada enunciat per la comunitat hipster. Doncs ha estat l’enèsima, efectivament, l’enèsima vegada que m’he equivocat.

43 anys de vida poden donar per molt o poc. Ara bé, el que interessa és com ens ho expliquen. Realment, els 43 anys de Gary Shteyngart han estat força entretinguts. Néixer a l’ URSS, concretament a Leningrad, el 1972, i emigrar (amb els pares) amb 7 anys als EUA, o millor dit, a Nova York, ja de per sí, dóna joc. I encara més joc quan ens anem assabentant de que els seus pares eren més soviètics que el pal de la bandera comunista. Amb mare de casa bona i pare pagès, el còctel està servit. Shteyngart s’encoratja, sabedor que els moments estrafolaris i les situacions psicodèliques omplen un full de ruta que l’ha convertit en un dels escriptors del moment al seu país. Amb un caràcter bastant Woody Allen i unes sortides molt Larry David, Shteyngart explica finalment la història d’un nen soviètic que arriba al país enemic i que amb els anys decideix que vol escriure. A partir d’aquí, imaginin les mil i una aventures. Exili, drogues, pallisses… És la vida d’un panoli soviètic cercant amor, sexe, amics, feina, entendre’s amb els pares, entendre’s a si mateix, entendre d’on ve i a on va, amb psicoanàlisi, atacs d’ansietat i marihuana per donar i vendre. Un meravellós i al·lucinant terrabastall d’idees, reflexions, circumstàncies que acaben per enamorar, tot i que fa ràbia saber que algú ha tingut una vida tan imprevisible i caòtica.

Pequeño fracaso és una llaminadura literària on es creuen l’humor judeo-americà, el drama humà vist amb cinisme i sarcasme i la història del segle XX, que per sí sola es podria considerar la història més divertida i més dramàtica. Un lúcid, divertit i trist viatge per la vida i exili d’un nen soviètic que es va convertir en un dels grans escriptors nord-americans del segle XXI.