Ghosteen. Nick Cave and The Bad Seeds

0

Ghosteen és el nou disc de Nick Cave i els seus Bad Seeds. Primer treball elaborat íntegrament després de la mort del seu fill gran, estem davant d’una obra que musicalment continua explorant la línia dels seus predecessors, en el qual Nick Cave expressa una profunda meditació envers el dolor, la mortalitat, l’esperança i la pau en l’esperit. Un disc delicat, elegíac i colpidor on l’artista expressa el seu dolor, així com l’assumpció i l’acceptació d’aquest i la posterior reconnexió amb el món.

Goshteen és el primer disc doble des de Abbatoir Blues / The Lyre of Orpheus, i com el seu nom indica, és un disc dedicat a la mort del seu fill gran de 15 anys, Artur. Són 11 cançons, les vuit primeres de la cara A són descrites per Nick Cave com “the children”, mentre que les tres de la cara B són “the parents”. Estem davant d’una obra elegíaca i eminentment monòtona (en l’estricte sentit musical) que se sustenta en la veu de Cave, qui es mou meravellosament des del falset a notes més greus amb, el delicat piano, una percussió de mínims, els sintetitzadors i el subtil i definitiu vibràfon.

Ghosteen indaga en els sentiments més foscos i dolorosos de l’artista. Cave es despulla i s’enfronta a la tragèdia, passant per diferents fases. D’entrada ens trobem davant d’un individu que nega els fets i que encara creu que el seu fill tornarà. Por a poc recuperarà el nord, i acabarà acceptant que les desgràcies també formen part de la vida. Acceptar la realitat provocarà que l’infern pel qual ha passat durant temps es convertirà en un paradís, el de la portada del disc, a on el món continua, un món en el qual Nick Cave vol estar. Per ell, per la seva família, pels seus amics, pel seu art, i evidentment, pel seu fill desaparegut. We are here and you are where you are.

El protagonisme de Nick Cave i Warren Ellis és evident. A la fotografia que trobem quan obrim la carpeta del vinil només surten ells dos. La producció, en gran part, és a càrrec dels dos. La majoria dels instruments que intervenen al disc passen per les seves mans. Ells són els màxims artífexs d’un treball que et transporta a la complexa dimensió emocional viscuda per Nick Cave durant aquests darrers anys. La resta de Bad Seeds han d’acceptar un rol menys vistós dins de l’estudi, però la seva presència és imprescindible per arrodonir un dels discs de l’any i una de les obres més importants dins de la immensa discografia de la banda.

Ghosteen és una obra d’art tant personal com universal, on un artista ha sigut capaç de traslladar el seu drama particular a una dimensió global, i convertir els seus sentiments més transcendentals en música per tal de reflexionar envers el sentit de la vida.

Comparteix

Sobre el/la redactor/a

Comments are closed.