PUBLICAT: 23/03/2010 PER: toni : 0

El passat dimecres, 17 de març, va morir víctima d’un atac de cor, a l’edat de 59 anys, el cantant nordamericà Alex Chilton, líder dels imprescindibles Big Star, màxima influència de la generació indie de les dècades dels 80 i 90.

Big Star es van formar l’any 70, després que Alex Chilton abandonés els The Box-Tops. El 1972 editaven el seu primer treball, #1,un disc que segurament es va avançar al seu temps, i  per això no va tenir l’èxit comercial que es mereixia. El grup apostava per un so cru i directe, amb unes melodies descaradament pop;amb ell es crear el power-pop i l’esperit indie. El poc èxit comercial del disc va fer que Chris Bell, l’altre compositor del grup, el deixés,  abandonant  a Alex Chilton al capdavant del grup.

Al 1974, editaven Radio City. September Gurls i Back of a Car es varen convertir immediatament en clàssics de la banda, però l’éxit comercial els va esquivar un altre cop. El grup va decidir separar-se dos anys més tard, 1974, deixant sense editar el seu tercer disc. Malgrat això el disc es va publicar quatre anys més tard sota el nom de 3rd. El so del grup havia evolucionat cap a uns territoris més foscos i calmats, mantenint intacte la seva sensibilitat pop.

Un cop separats Big Star, la carrera d‘Alex Chilton es va moure entre discs en solitari i produccions per altres grups, entre ells el grup nacional Vancouvers, f ins que al 2005 va resucitar els Big Star per la gravació del disc In Space i la seva corresponent gira, amb la col.laboració de Jon Auer i Ken Stringfellow, membres del grup The Posies. El grup seguia en actiu fins el dia de la mort del cantant.

Amb els anys la figura d’Alex Chilton va passar a ser de culte i el seu nom va ser reivindicat per les noves generacions, i l’influència de Big Star va marcar el so i discurs musical d’algunes de les grans bandes dels 80 com, R.E.M. o The Replacements. Sense els d’Alex Chilton aquestes dues bandes segurament no haguessin existit, ni grans noms dels 90 com Jeff Buckley, que normalment interpretava en directe Kanga-Roo, Teenage FunclubPixies, Screaming Trees o The Posies.

Us deixem amb September Gurls.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=M8Cf5DqQe_E]