PUBLICAT: 15/08/2011 PER: toni : 0

Aquest 2011, Spike Jonze ha tornat a les seves arrels com a director de videoclips. El director d’Adaptation feia prop de sis anys que no realitzava cap treball en aquest terreny (Triumph of heart de Björk), on en la dècada dels 90 va aconseguir ser un dels autors més innovadors. El seu retorn aquesta disciplina ha anat lligada de la mà de tres dels noms més importants del panorama musical actual: Arcade Fire, Beastie Boys i Jay-Z & Kanye West.

A principis d’any sortia a la llum el vídeo que va realitzar per els canadencs Arcade Fire, The Suburbs, i el curtmetratge Scenes from The Subrubs, on el director afirmava que s’havia basat en el cinema de Terry Gilliam alhora de plantejar la història que il·lustrava amb imatges la cançó dels canadencs. Tant el videoclip com el curtmetratge van tenir una estrena de luxe en la Berlinale d’aquest any, i va ser inclòs en la reedició que va fer el grup del seu disc de The Suburbs aquest mateix any.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=5Euj9f3gdyM]

Sí amb The Suburbs podem veure a un Spike Jonze força sobri i elegant, amb Don’t play no games that I can win, dels seus estimats col·legues Beastie Boys, ens trobem un Jonze sorprenent, gamberro i artesanal.  Aquest és el sisè vídeo que filma per el grup de Nova York, i ha estat amb ells amb els que ha aconseguit algunes de les seves millors obres, com Sabotage (1994) on van recuperar amb un gran sentit de l’humor, l’estètica del cinema policíac dels 70. Doncs aquest nou vídeo està força lligat a l’esperit d’aquella petita joia que va entregar als 90, però aquest cop els protagonistes són ninots de joguina a l’estil dels Madelmans, i on podem veure com son moguts per cables, pals i mans que els articulen. Onze minuts (en la seva versió íntegra) o hi podem veure persecucions, zombis, espies, yetis, a Santigold convertida en una Barbie, dins el marc d’una història d’espionatge, al més pur estil de la sèrie dels Thunderbirds.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=w-QIiVS_7Hs]

Otis és de moment els seu últim treball fins ara, i no és poca cosa, ja que és el vídeo que promociona el primer single extret del disc Watch the throne, que han firmat junts les dues mega-estrelles del hip hop actual: Jay-Z i Kayne West. Amb un estil totalment oposat al del mostrat amb Beastie Boys, Jonze aposta per una posada en escena força senzilla on els protagonistes absoluts són Jay-Z i Kayne West, Jonze no es complica la vida i es queda en un segon pla, ja que segurament amb el desproporcionat ego que mostren aquests dos noms en el vídeo ja no hi deuria quedar espai per res més; això sí, la cançó és enorme. De moment, el director no té cap nou projecte per la gran pantalla, a l’espera d’un nou film seu, sempre és un plaer retrobar-se amb el seu treball en el terreny dels vídeos musicals.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=BoEKWtgJQAU&ob=av2n]