Arriba L’Alternativa 2010, el Festival de Cinema Independent de Barcelona

Del 12 al 20 de novembre es celebra el 17è Festival de Cinema Independent de Barcelona, L’Alternativa 2010, festival centrat en el cinema que mira cara a cara el nostre món. Organitzat per l’associació cultural sense ànima de lucre La Fàbrica de Cinema Alternatiu, L’Alternativa ofereix la possibilitat de gaudir d’algunes pel·lícules que, injustament, no tenen cabuda a les sales comercials. Aquest és un dels motius d’aquest festival, ja instal·lat en el panorama cinèfil i cinematogràfic internacional: mostrar altres mirades, i evidenciar el gran nombre de directors amb una mirada i punt de vista realment alternatius i reflexius. Certament que en cartellera encara hi ha espai per cineastes que aprofiten la vessant instintiva i reflexiva del cinema; no obstant, aquest festival recupera l’essència del cinema, deixant de banda artefactes pirotècnics que no es prenen el cinema seriosament, i que per tant, no aprofiten la potència del setè art per despullar vergonyes, per mostrar realitats desconegudes o menys conegudes, i en definitiva, per entretenir al públic d’una forma crítica, exigent i interactiva. Descobrir autors inèdits que mereixen un espai i un respecte, gràcies a unes propostes compromeses amb el cinema, tant per estètica com pel que mostren, és un dels motius d’aquest Festival de Cinema Independent de Barcelona.

L’Alternativa 2010 reparteix les exhibicions a través de Seccions Oficials Competitives (Llargmetratges de ficció, llargmetratges documentals i curtmetratges), Seccions Paral·leles, Pantalla Hall, Escoles de Cinema del Món i Petits Experiments. Les Seccions Oficials Competitives compten amb aquest any amb 52 films de 24 països que optaran als premis, i que donaran una idea de quina és la quantitat i la qualitat del cinema inèdit al nostre país, potser per ser un cinema massa arriscat o potser per ser obres massa explicatives, el que és cert és que tindrem l’oportunitat de veure un bon grapat de films amb un interès cultural, social i artístic. Les Seccions Paral·leles, fora de competició, combinen seccions retrospectives i homenatges a directors imprescindibles per a la història del cinema amb el reconeixement d’altres més desconeguts. Enguany comptarem amb retrospectives de directors com Raymond Depardon; una aproximació als principals referents del cinema mexicà des dels anys 60 fins a l’actualitat; Panorama de cinema nacional; Alexander Kluge; i Homenatge a Josep Mª Nunes.

Les Activitats Paral·leles proposen seminaris, taules rodones, tallers i concerts. Les propostes per al 2010 són: Seminari de música de cinema: Pascal Gaigne; Masterclass de Lluís Miñarro; Taula rodona de Cinema mexicà: èxits i contradiccions, amb Arturo Ripstein i Ricardo Benet. La Pantalla Hall és un espai obert multidisciplinar on les projeccions es combinen amb actuacions en directe, presentacions de realitzadors i el lloc de trobada indispensable de públic i professionals al Hall del CCCB. La Pantalla Hall ofereix l’oportunitat d’obrir el festival a realitzadors novells, propostes més arriscades, experimentació i exploració de noves tècniques i formats, seleccions proposades per altres festivals i col·lectius, etc. La secció Escoles de cinema del món és una oportunitat única per mostrar els treballs més interessants realitzats per estudiants i oferir un panorama de les noves mirades que estan sorgint a les escoles… Així doncs, dins de l’apartat de projeccions s’oferiran dos monogràfics, un dedicat a una escola nacional (CECC) i una altra internacional, en aquest cas la CUEC de Mèxic (coincidint amb la secció paral·lela de Cinema mexicà. Compartint mirades). Paral·lelament a les projeccions, s’organitzen tallers i activitats formatives gratuïts en coproducció amb les escoles de cinema espanyoles, per la necessitat d’oferir un espai de debat, reflexió i experimentació entre alumnes i professionals. Totes les sessions d’aquesta secció són gratuïtes. Dins de la Pantalla Lliure de Pantalla Hall i de la secció d’Escoles de cinema del món trobem els espais dedicats a la producció dels creadors més joves. Destacar, per últim, l’ Espai Panorama, que aquest any passa d’un film a quatre, el nom de les quals ja ha trascendit: Blow Horn, de Lluís Miñarro, Finisterrae de Sergio Caballero, Ori de Miguel Ángel Jiménez i To shoot an elephant d’Alberto Arce i Mohammad Rujailah. Quatre films que assalten l’instaurat to políticament correcte en segons quins temes i propostes, a base de risc formal i temàtic.

CCCB, Casa Amèrica, Cinemes Maldà, Filmoteca de Catalunya i Institut Francès seran els centres neuràlgics d’un festival destinat a consolidar la difusió i intercanvi del cinema independent, oferir espais de reflexió i trobada a professionals i públic, i d’educar a l’espectador interessat en noves mirades i en un cinema amb un compromís social, polític i artístic.

Aquest és el perfil de L’Alternativa: Festival de Cinema Independent de Barcelona, i d’aquesta manera ens podem fer un petita idea de l’oportunitat que tenim a Barcelona per apropar-nos al cinema que tant han defensat autors com Jean-Luc Godard, el grup Dziga Vertov, el mateix Raymond Depardon, els germans Dardenne i d’altres cineastes que L’Alternativa mostrarà i situarà al lloc que mereixen, per punt de vista i per talent cinematogràfic. Com diu Robert Bresson: “Fés aparèixer el que sense tu potser no es veuria mai“. I aquest és un dels conceptes implícits en l’ideari del Festival de Cinema Independent de Barcelona.

Autor

Daniel Bossio

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *